Снимка Фейсбук/Лаура КьовешиКьовеши е начело на Европрокуратурата, която стартира работа

...
Снимка Фейсбук/Лаура КьовешиКьовеши е начело на Европрокуратурата, която стартира работа
Коментари Харесай

Европрокуратура започва работа на 1 юни начело с Кьовеши

Снимка Фейсбук/Лаура Кьовеши

Кьовеши е отпред на Европрокуратурата, която започва работа на 1 юни.

Европейската комисията (ЕК) публично удостовери през днешния ден, че Европейската прокуратура ще стартира работа на 1 юни, написа.

Заместник-председателят на Европейска комисия по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова съобщи: " Вече сме на финалната права — следва да стартира работа първата по рода си самостоятелна работа на Европейски Съюз за следствие и гонене по углавен ред на закононарушения, засягащи бюджета на Съюза. От 1 юни нататък европейските прокурори, под мощното управление на Лаура Кьовеши, ще противодействат на нарушителите и ще подсигуряват, че нито едно евро не се пропилява поради корупция или измами. "

Комисарят по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс съобщи: Началото на активността на Европейската прокуратура бележи нов стадий в историята на европейската интеграция. Основната задача на този европейски орган е да пази средствата на Европейски Съюз от нарушители в името на общия интерес на нашите жители. Той ще следи под лупа използването на NextGenerationEU, с цел да подсигурява, че средствата ще се употребяват пълноценно за подкрепяне на възобновяване на нашите стопански системи от рецесията.

Европейската прокуратура дава отговор за провеждането на наказателни следствия и преследвания по отношение на закононарушения против бюджета на Европейски Съюз. Това е първата наднационална прокуратура. Тя проверява и преследва по углавен ред следните типове измами и други закононарушения, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз:

измами, свързани с разноски и приходи;

измами, свързани с Данък добавена стойност (ако засягат две или повече страни членки и са на стойност минимум 10 милиона евро);

изпиране на пари, добити посредством измами във връзка с бюджета на ЕС;

дейна и пасивна корупция или присвоявания, които засягат финансовите ползи на ЕС;

присъединяване в незаконна организация, в случай че нейната активност е ориентирана към осъществяване на закононарушения против бюджета на Европейски Съюз.

Този нов орган на Съюза може също по този начин да проверява и преследва по углавен ред всички други противозаконни действия, които са " неразривно свързани " с закононарушения против бюджета на Европейски Съюз.

Европейската прокуратура ще организира своите следствия и наказателни преследвания при цялостна самостоятелност от Комисията, другите институции и органи на Европейски Съюз, както и от страните членки. Тя ще добавя работата и ще си сътрудничи с други органи и организации на Европейски Съюз, като OLAF, Евроюст и Европол, както и с способените органи на страните членки, които не вземат участие в Европейската прокуратура. Очаква се Европейската прокуратура да проверява към 3000 случая годишно.

Създадена с Регламент (ЕС) 2017/1939 от 12 октомври 2017 година и финансирана от бюджета на Европейски Съюз, Европейската прокуратура е първата наднационална прокуратура, отговаряща за наказателни следствия и преследвания. В рамките на актуалната ѝ конструкция 22 страни членки вземат участие в засиленото съдействие. Европейската прокуратура се управлява от Лаура Кодруца Кьовеши, а централната ѝ работа е в Люксембург. Там работят по един европейски прокурор от всяка участваща страна членка и други чиновници. Освен това европейски делегирани прокурори, открити в страните членки, са неразделна част от самостоятелния орган.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР