Снимка: EPA/БГНЕСВ четвъртък в няколко града в Иран продължиха протестите

...
Снимка: EPA/БГНЕСВ четвъртък в няколко града в Иран продължиха протестите
Коментари Харесай

Продължават протестите в Иран, най-малко 83 души са били убити

Снимка: EPA/БГНЕС
В четвъртък в няколко града в Иран продължиха митингите против гибелта на млада жена в полицейски арест, оповестиха държавни и обществени медии, а група за отбрана на правата на индивида съобщи, че минимум 83 души са били убити през близо две седмици на демонстрации, съобщи „ Ройтерс “. 

22-годишната Махса Амини от иранския кюрдски град Сакез беше задържана този месец в Техеран за „ неуместно облекло “ от нравствената полиция, която постанова строгия дрескод за дамите в Ислямската република.

Смъртта ѝ провокира първата огромна демонстрация на съпротива по улиците на Иран, откогато управляващите потушиха митингите против повишението на цените на бензина през 2019 година

„ Потвърдено е, че минимум 83 души, в това число деца, са били убити в митингите “, съобщи в Twitter основаната в Норвегия група Iran Human Rights.

Въпреки възходящия брой жертви и жестоките репресии от страна на управляващите, видеоклипове, оповестени в Twitter, демонстрират стачкуващи, които приканват за рухване на клерикалния истаблишмънт в Техеран, Кум, Рашт, Санандадж, Масед-и-Сулейман и други градове.

Държавната телевизия заяви, че полицията е арестувала огромен брой „ бунтовници “, без да показва числа.

Групи за отбрана на правата обявиха, че десетки деятели, студенти и актьори са били арестувани, а Комитетът за отбрана на публицистите заяви в Twitter, че е научил, че силите за сигурност са арестували минимум 28 публицисти от 29 септември.

Междувременно външният министър на Германия съобщи в четвъртък, че желае Европейският съюз да наложи наказания на Иран след гибелта на Амини. прочети повече

В Норвегия няколко души се пробваха да влязат в иранското посолство в Осло по време на гневна проява, при която двама души получиха леки пострадвания, заяви норвежката полиция. Полицията е задържала 95 души, заяви публичната телевизия NRK.

Президентът Ебрахим Раиси съобщи, че размириците са последният ход на враждебните западни сили против Иран след ислямската гражданска война през 1979 година

„ В продължение на 43 години враговете допускаха изчислителни неточности в лицето на ислямски Иран, като си фантазираха, че Иран е слаба страна, която може да бъде доминирана “, съобщи Раиси по държавната телевизия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР