Снимка: ЕПА/БГНЕС БНРСтойността на турската лира се понижи до нови

...
Снимка: ЕПА/БГНЕС БНРСтойността на турската лира се понижи до нови
Коментари Харесай

Турската лира се обезцени до нови рекордни дъна спрямо долара и еврото

Снимка: ЕПА/БГНЕС БНР
Стойността на турската лира се намали до нови рекордни дъна по отношение на $ и еврото при започване на търговията в сряда, защото вложителите са обезпокоени по отношение на вероятностите пред паричната и лихвена политика на централната банка, както и във връзка с инфлацията в страната, оповестява БНР.

Щатският $ нарастна към нов исторически връх от 4,1545 турски лири, до момента в който еврото набъбна до рекорден връх от 5,1425 лири, откакто в края на търговията във вторник двете водещи валути бяха равнища надлежно от 4,1166 и от 5,1274 лири.

В същото време не престават и продажбите на турски облигации, което води до повишаване на тяхната рентабилност и до оскъпяване на държавния дълг. Доходността на 10-годишните дългови бумаги на Турция се покачва към 13,5% от 13,41% ден по-рано.

Междувременно централната банка на страната показа данни, показващи стесняване на недостига по настоящата сметка през февруари до 4,152 милиарда щатски $ от 7,039 милиарда $ при започване на годината и малко под прогнозите за недостиг в размер на към 4,2 милиарда $. Въпреки това дефицитът по настоящата сметка е съвсем двойно по-голям от недостиг за 2,566 милиарда $ тъкмо преди година (през февруари 2017-а), споделя още Националното радио.

Трябва да се има поради, че огромният недостиг и двуцифрената инфлация в Турция са главен мотив за безпокойствие на вложителите, което се показва в днешните продажби на турски лири и на турски държавни облигации, оповестява БНР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР