Снимка: clubz.bgПарламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС за

...
Снимка: clubz.bgПарламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС за
Коментари Харесай

Ожесточени дебати между ДПС и патриотите заради промени в Закона за българското гражданство

Снимка: clubz.bg

Парламентът отхвърли на първо четене предложение на Движение за права и свободи за промени в Закона за българското поданство. 25 гласоподаваха " за ", 46 " срещу " и 86 " въздържал се ". Според вносителите с измененията се хармонизира българското законодателство с европейските стандарти в производствата за българско поданство и се отстранява дискриминационното разграничаване на претендентите по народен или етнически генезис. 

Идеята на измененията е да се сътвори интензивен ред, по който изселниците от 50-те и 70-те години на предишния век, избрали тогава турско поданство по силата на конвенция с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си.

Основните диспути се завъртяха към това дали с препоръчаните промени на процедура не се денонсира двустранната конвенция с Турция от края на 60-те години на предишния век. Според " Обединени патриоти "  лице, изгубило българското си поданство, може да го възстанови само в случай че сред България и съответната страна ( в тази ситуация Турция) няма конвенция.

" Патриотизмът и национализмът са имунната система на едно общество. Това е възобновяване на Османската империя, която политика се реализира като пета колона на Движение за права и свободи в интерес на Анкара. "

Това съобщи депутатът от " Обединени патриоти " Павел Шопов. На думите му остро възрази Хамид Хамид (ДПС):

" Недопустимо е тук да се приказва, че Движение за права и свободи е турска партия. Движение за права и свободи е потвърдила, че е най-българската партия. Ние сме членове на Европейски Съюз, НАТО и никой не може да отхвърли заслугите на Движение за права и свободи за това незабавно търсете психиатри за тия... "

Станислав Станилов от " Обединени патриоти " посочи, че измененията в закона касаят хора, които " не знаят и български ", написа clubz.bg.

" Убедили сме се, че Движение за права и свободи е представител на турската диаспора в България. Следващия път, като ме наречете фашист, ще би трябвало да се съдим. Сега щяха да викат психиатър. В тази зала аз в никакъв случай не съм обиждал никого и не съм се държал извънредно ",  сподели още Станилов.



Християн Митев от същата група цитира отрицателно мнение на правосъдното министерство. В него се споделя, че недискриминацията е заложена в Конституцията и в специфичен закон и че с препоръчаните текстове се отваря вратата за голям брой хора, които биха кандидатствали за българско поданство. Изтъква се, че тези хора живеят от дълго време отвън рамките на страната и са изгубили връзка с нея.

" Колегите от Движение за права и свободи за следващ път вършат политически ПР, с цел да могат да засилват все по-намаляващия си електорат ",  обобщи Митев.

Колегата му Юлиян Ангелов попита:

" Какво оферирате? Всички, които не са обект на двустранни спогодби, могат да получат българско поданство. Вие оферирате отпадане на тези спогодби. Вие желаете стотици хиляди, дори милиони да получат българско поданство и по този начин Турция да въздейства на вътрешната ни политика. "

На което Хамид отговори, че Ангелов не е чел законопроекта.

" Това са хора, които имат татко или дядо български жители, милеят за България, само че криворазбрани политици им пречат да си получат документа. Касае се за жители, прогонени по време на възродителния развой, едно закононарушение, което бихме окачествили като етническо пречистване. Дължим им го ",  сподели депутатът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР