Снимка: Bulphoto При раздяла на родителите това автоматично означава да

...
Снимка: Bulphoto При раздяла на родителите това автоматично означава да
Коментари Харесай

Протест в центъра на София с искане за законови промени, за да няма неделни татковци

Снимка: Bulphoto

" При разлъка на родителите това автоматизирано значи да се разделиш с единия от тях. Единият от тях става родител 24/7, по-често майката, а другият, по-често бащата, става " неделен баща ". Това нещо би трябвало да му се постави край, като се вкара оборима хипотеза за споделено родителство ", разяснява юристът Пламен Борисов.

Снимка: Bulphoto

В момента няма институция, която да се следи дали се извършват правосъдните решения при бракоразвод във връзка с контактите с децата. В 96 % от случаите на спор сред двама родители съдът се произнася в интерес на майката и присъжда попечителството над децата на нея - по този начин детето постоянно губи контактите с татко си.

Според събралите се българското законодателство е остаряло и предизвиква враждите сред родителите, по тази причина дават образец с околните Гърция и Румъния, където са признати клаузите за споделеното родителство.

Снимка: Facebook

Пред БНР юрист Карло Луканов разясни: " Смисълът на това споделено родителство, е да се вкарат наложителни правила, които да не разрешават на някой от родителите да господства и на спора сред тях да предопределя къде ще бъде детето ". Родителите на разграничените деца би трябвало да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в доста страни, време е да се направи и у нас. Все повече в Европа навлиза споделеното родителство, без да се прецизира пола на двамата родители, само че това не е тревожно ".

Снимка: Bulphoto

Един от уредниците на митинга - Слави Несторов от фондация " Споделено родителство " добавя, че родителското отчуждение се получава, тъй като единият родител вижда детето си единствено два уикенда в месеца.

" В момента казусът е в закона, тъй като даже, когато един татко, един родител има привременни ограничения, които съдът отсъжда, даже разширените привременни ограничения значи, че родителят, на който е отсъдено това нещо, той вижда детето си две съботи и недели в месеца, и тогава се получава родителското отчуждение. Това е, към което ние се стремим, законът да бъде споделен ", сподели още Несторов.

Снимка: Bulphoto

По думите му основната цел на митинга е да осведоми обществеността за този проблем, който е доста наболял, само че и доста неглижиран от властимащите. Приготвили сме законопроект, който желаеме да подадем публично в края на януари към държавното управление, осведоми той.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР