Снимка БулфотоЗнаете ли, че грипът е едно от най-смъртоносните състояния,

...
Снимка БулфотоЗнаете ли, че грипът е едно от най-смъртоносните състояния,
Коментари Харесай

Грипът е по-смъртоносен от Ебола, СПИН и Черна чума!

Снимка Булфото

Знаете ли, че грипът е едно от най-смъртоносните положения, с които в миналото се е сблъсквало човечеството? Макар, че учените не стопират да търсят нови способи за предварителна защита и справяне с него, той към момента убива хиляди хора всяка година, написа " Стандарт ".

Безброй доста са и тези, които се озовават в болничното заведение, с цел да получат лекуване на тежки инфекции, които се развиват вследствие на грипа. Информираността и положителните хигиенични привички безспорно могат да оказват помощ, с цел да се предотврати разпространяването на вирусите.

Ето няколко забавни обстоятелства за грипа:

1. Медицинският термин „ грип " идва от италиански език и в превод значи „ влиятелност ", тъй като тогава хората са вярвали, че въздействието на планетите, звездите и луната предизвиква болестта. За тях единствено такова универсално въздействие можело да изясни такава ненадейно появила се и необятно публикувана болест.

2. Известният като „ татко на актуалната медицина " Хипократ е първият човек, който ясно и тъкмо разказва признаците на грипа преди повече от 2000 години.

3. Грипът убива повече хора, в сравнение с страшни заболявания като Ебола, да вземем за пример. Световната здравна организация (СЗО) пресмята, че сред 250 000 и 500 000 души в международен мащаб умират от грип всяка година. Между 3 и 5 милиона души по света получават съществени затруднения вследствие на болестта всяка година. Десетки милиони са случаите, които се разминават с по-леки затруднения.

4. От 1900 година насам има четири огромни световни грипни пандемии, които историята помни. Последната световна пандемия е Хонконгски грип (1968-1969 г.), който убива към един милион души. Азиатската грипна пандемия (1957-1958 г.), зараждаща в Китай, се прави оценка, че е умъртвила сред 1 и 4 милиона души. Испанската грипна пандемия (1918-1919) убива сред 50 и 100 милиона души по света. Последната пандемия, нанесла съществени провали върху човечеството, е свинският грип (официално наименуван A H1N1).

5. Единствената най-смъртоносна грипна пандемия в историята е испанската през 1918-1919. В резултат на нея за 24 седмици умират повече хора, в сравнение с от СПИН за 24 години. Също по този начин убива повече хора за една година, в сравнение с вариола и Черната чума в продължение на 50 години.

6. Грипните вируси могат да живеят до 48 часа на твърди, непорьозни повърхности, като неръждаема стомана, и до 12 часа върху плат и тъкани. При телесна температура те могат да останат инфекциозни в продължение на към една седмица.

7. Учените считат, че всеки век грипните пандемии се появяват в границите на два или три пъти.

8. Маските за лице, които е желателно да се употребяват, когато сме заболели от грип, не образуват компактно уплътнение към лицето и блокират единствено огромните капчици. Така микроскопичните вируси влизат в контакт с устата и носа на индивида.

9. Вирусите могат да мутират в границите на един ден. Това се случва заради бързата скорост на възпроизвеждане и способността им да обменят гени един с различен.

10. Размерът на вирусите е сред 20 и 100 пъти по-малък от този на бактериите и за това могат да се видят единствено посредством микроскоп.

11. Вирусолозите не са сигурни за произхода на вирусите, само че все пак имат няколко теории: (1) стартират съществуването си като живи кафези и в течение на времето се првръщат в по-прости организми, (2) пораждат като примитивни частици, способни да се развъждат и (3) те са елементи от кафези, които се разпадат, с цел да се развият настрана.

12. Дори при днешните съвременни и мощни антибиотици, бактериалната пневмония си остава най-честото появило се затруднение в резултат на грипа и най-вече смъртни случаи се дължат точно на него.

13. Има три разнообразни грипни вируса - грип A, B и C. Грипът А е най-тежкият от трите. Предизвиква огнища при птици и хора. Това е повода за пандемиите на H1N1 (испански и свински грип) и други Грип Б се среща извънредно при хора, само че мутира доста по-бавно. Грип С е по-рядко срещан от останалите два типа. Заразява хора, кучета и свине.

14. Неизвестен е точният брой на грипните варианти, тъй като грипът непрестанно мутира. Всяка година се разпознават три или четири нови типа.

15. Учените създават устройство, което може да диагностицира грипа единствено за 15 минути благодарение на елементарен носен тампон. Това значи, че човек може да получи антивирусното лекуване, когато има най-голяма потребност от него, а точно през първите 24 до 48 часа след инфектирането на организма.
 

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР