Снимка: БулфотоВъзпитател от интерната в Завет Ергин Хасан е окончателно

...
Снимка: БулфотоВъзпитател от интерната в Завет Ергин Хасан е окончателно
Коментари Харесай

Възпитател от интерната в Завет открадна 100 бона печалба от лотарията на ученик

Снимка: Булфото

Възпитател от интерната в Завет Ергин Хасан е дефинитивно наказан да върне 100 000 лв. на възпитаник, който измами, откакто му взе печеливш билет от „ Национална лотария “.

Това излиза наяве от решение на Апелативния съд във Варна, който е отказал да възобнови делото.

Такова искане е било направено от отбраната на Хасан, откакто на две инстанции той получи условна присъда за машинация в изключително огромни размери, която е и изключително тежък случай. Отделно, възпитателят беше наказан да заплати обезщетение от 100 000 лв. на излъганото момче, на колкото се равнява цената на билета, написа правният уебсайт " Лекс.бг ".

Случаят стана прочут преди 4 години. През септември 2015 година възпитателят Ергин Хасан извел 14-годишния тогава Иван и възпитаници от интерната „ Н. Й. Вапцаров “ на футболното игрище в Завет. Учениците се отбили в магазин, с цел да си купят вафли, а по това време на годината получавали пари от продажба на орехи, които събирали.

Иван купил първо три билета от игрите на „ Национална
лотария “, изтъркал ги пред магазина, само че нямало облага. След това се върнал и купил още един билет от „ Златната седмица “ и го изтъркал върху фризера пред очите на продавачката и видял, че печели кг злато или 100 000 лв..

„ Лельо, завоювах “, били първите думи на момчето, което излязло по-късно на открито да се похвали на двама другари. Тримата отишли с радостни крясъци към футболното игрище, където споделили и на учителя Хасан. Иван му посочил печелившия билет, а той го взел и му обяснил, че ще го прибере, с цел да го пази да не му го откраднат другите възпитаници, а като дойдат околните му, ще им го върне.

Междувременно продавачката в магазина споделила на друго момче да съобщи на Иван да се върне, с цел да го снимат с билета. Така, за фотография отишли и момчето, и учителят, който споделил на продавачката, че е дал пари на Иван да купи билета.

Когато се прибрали в учебното заведение, Иван се обаждал два пъти на баба си, с цел да се похвали, защото изначало тя не повярвала. При второто позвъняване и Хасан удостоверил, като споделил, че като дойдат в Завет ще им съобщи билета.

След това обяснил на Иван, че е по-добре да споделя, че билетът не е извоюван от него, тъй като е малолетен и може да не получи нищо.

Още вечерта в интерната обаче Хасан записал печелившия билет, като показал правилен код за облага и своите персонални данни. След като роднините на Иван пристигнали в интерната последвал скандал, тъй като Хасан отказал да върне билета, като отхвърлил и предлагането да даде най-малко част от парите.

Той ги заплашил, че ще извика полиция и ще ги упрекна в рекет. Роднините се оплакали на шефа на интерната, а той споделил на момчето да напише тъжба и по този начин се стигна до делото против възпитателя.

На първа инстанция арбитър Албена Великова районния съд в Кубрат одобри за изрично потвърдено, че билетът е бил на ученика. За задачата тя се базира освен на показанията на приятелите, които откровено се радвали с него и пред други очевидци, само че и на продавачката в магазина, пред която той първо се зарадвал на облагата.

„ Съдът не приема за достоверни изказванията на Хасан, че е дал два лв. на момчето да му купи билет, тъй като те не се поддържат от никое друго доказателство по делото.

Дори да се одобри, че подсъдимият Хасан е поръчал на А. да му купи билет, то е в прорез с всякаква логичност ученикът да го изтърка, щом не го купува за себе си “, стимулира се съдът. Хасан се размина тогава и с най-лекото наказване от 3 години затвор, като арбитър Великова реши, че и то се явява тежко поради чистото правосъдно минало и положителните характеристични данни.

Така той беше наказан условно на 2 години затвор и да върне парите от облагата.

На втора инстанция окръжният съд в Разград също приема за потвърдено осъщественото закононарушение и даже усилва наказването му на 3 години затвор, само че то отново остана условно. Присъдата и претекстовете на окръжния съд обаче не бяха оповестени и за решението на втората инстанция стана ясно едвам от отхвърли на Апелативния съд във Варна да възобнови делото.

Любопитни са доводите на отбраната на Хасан, с цел да желае обновяване. В настояването им се споделя, че няма машинация, тъй като Хасан и Иван били в облигационни връзки и по-конкретно – налице бил контракт за поръчка.

Така възпитателят и адвокатката му изложили още един път тезата си, че той е дал пари на ученика да му закупи лотарийния билет.

„ От нито един от доказателствените източници по делото не могат да се извлекат заключения, че сред двете страни (осъдено лице и пострадал) са налице такива връзки. По делото са налични безспорни доказателства, които откриват, че точно св. А. е закупил печелившия билет и то от свое име, и за своя сметка “, безапелационни са и апелативните съдии, с което делото е дефинитивно завършено.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник:
petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР