Снимка БулфотоВъпреки изненадващата ревизия на данните, които БНБ направи миналия

...
Снимка БулфотоВъпреки изненадващата ревизия на данните, които БНБ направи миналия
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции изостават с над 20% в сравнение с миналата година

Снимка Булфото

Въпреки изненадващата проверка на данните, които Българска народна банка направи предишния месец, директните задгранични вложения (ПЧИ) в България остават все по този начин ниски. Данните към края на октомври демонстрират, че за 10 месеца  вложенията извън са достигнали 842 млн. евро, което е с над 21% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година, пише economic.bg.

Най-голямата част от вложенията през тази година са така наречен дългови принадлежности. Това са заеми, които фирмите майки са дали на дъщерните си сдружения в България. Средствата могат да се употребяват за доста неща – както за вложения в разширение на производството, за замяна на материалната база и даже за настоящи разноски. След това обаче тези средства би трябвало да се върнат, само че може и да бъдат конвертирани в капитал.

Тази година има малко повече реинвестирана облага, демонстрира статистиката на Българска народна банка. До края на октомври в България са вложени 193 млн. евро, които са били получени като облага през предходните години.
Най-зле обаче е ситуацията с вложенията в дялов капитал. Тук става въпрос за основаването на нови компании и придобиването на съществуващи от непознати вложители. Този вид инвестиции се считат за най-устойчиви, защото в тях се влиза по-трудно и надлежно се излиза по-трудно.

С темпото, с което се движат до момента непознатите вложения в страната, наподобява че през тази година тяхната обща стойност ще бъде една от най-ниските в историята. Ако няма изненадващо огромни проверки от страна на Българска народна банка, както се случи за месеците юли и август 2018 година, евентуално само 2014 година ще е с по-малко като стойност вложения от тази година.

За интервала януари-октомври 2018 година най-големите чисти потоци по директни вложения в страната са от Холандия (753.6 млн. евро), Германия (111.6 млн. евро) и Белгия (86.2 млн. евро).

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР