Снимка: БулфотоВъншен одит на водния сектор и да бъде свикан

...
Снимка: БулфотоВъншен одит на водния сектор и да бъде свикан
Коментари Харесай

Мая Манолова: Над 350 000 души са в условия на воден режим

Снимка: Булфото

Външен одит на водния бранш и да бъде призован Консултативният съвет по национална сигурност при президента  (КСНС) поради водната рецесия упорства водачът на гражданско съдружие " Изправи се.БГ "   Мая Манолова  пред БНР.

Тя изясни, че това е належащо, защото  водната рецесия се разраства и скоро ще стане национална.

" Когато нямаме вода, когато дишаме токсичен въздух, това е проблем на националната сигурност.   " Национална сигурност " не е разбиране, с което само и единствено боравят армията, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и НСО ", акцентира Манолова.

По думите й  над 350 000 души в страната са в изискванията на воден режим.   Такъв има в над 100 обитаеми места в 11 области , акцентира Манолова.

" Перник в действителност е върхът на айсберга.  В Шумен и в Търговище, по данни от локалните общини, ще има воден режим. В Ботевград ще има вода за още 2 месеца, по данни на кмета.  Има тревожни информации и за положението на бент. " Камчия ", което е проблем за Бургас и за Варна.  Има заплаха и за Сливен ", проучва тя обстановката в страната.

Външен одит на бранша е нужен, защото  " властта бяга от отговори, а институциите си трансферират отговорността ",  коментира още тя.

Няма данни какъв брой от спешните язовири са ремонтирани към този миг , добави Манолова, съгласно която  КЕВР " се е трансформирал в един ненужен наблюдаващ и регистратор , без да може да прави своята съответна работа - да контролира положението на ВиК-сектора ".

От своя страна  проф. Спартак Керемидчиев от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките посочи, че настоящето положение на ВиК бранша съставлява нещо като разпален фитил , на който са подредени бомбички, които избухват една след друга.

" Това, което се вижда в Перник, е забележимата част на айсберга.  Проблеми в бранша непрестанно се появяват, но  някои биват сполучливо замитани или отлагани " , съобщи той.

Според него  диалогът за промените във ВиК-дружествата към този момент е просрочен.  По думите му сдруженията сега стартират да извършват планове за реструктуриране на мрежата и за хабилитация, без да имат такава подготвеност.

" Това са милиарди, които би трябвало да минат през едни нереформирани предприятия, които  нямат потенциала да се оправят с такива големи заеми ",  поясни Керемидчиев.

Даването на пари в нереформирани сдружения не взема решение проблемите,  категоричен е специалистът.

Идеята за холдингова конструкция, в която да влязат всички ВиК-дружества , той оцени като " остаряла " и подсети, че това е  процедура от времето на социализма.  В случая тя  " няма да докара до нищо потребно, тъй като това значи тотално да се преобрази модела, по който върви ВиК-реформата в България ". Консолидация съгласно Керемидчиев би направила допустимо да има единна цена на водата.

Той счита, че е  належащо да се вкара конкуренция в бранша.

Припомняме, на 28 декември 2019 година   Манолова сложи няколко съответни въпроса на премиера Бойко Борисов   откакто той загатна концепцията си за обединен  монопол на водоснабдителните сдружения.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР