снимка: БулфотоВажна годишнина отбелязваме на 21 ноември. На този ден

...
снимка: БулфотоВажна годишнина отбелязваме на 21 ноември. На този ден
Коментари Харесай

На този ден преди 120 години Пирогов отваря врати

снимка: Булфото

Важна годишнина означаваме на 21 ноември. На този ден порти отваря болница " Пирогов ". Ето и малко история:

Днес се означават 120 години от основаването на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина " Николай Иванович Пирогов ". През 1900 година тя отваря порти като болница на Червения кръст.

В БНР ръководителят на БЧК акад. Христо Григоров напомни, че през 1900 година националното сдружение на организацията се обръща към общината с молба да подари място, върху което да бъде издигнато лечебно заведение.

Така със средства на БЧК се построява дребна болница. По-късно австрийският жител Отто Биелик подарява по-голямо място и дребната болница се уголемява и се построява учебно заведение за милосърдни сестри, в този момент - за медицински сестри.

" Тогава е имало няколко леглото, които са били давани на обществено слаби хора, които не са имали опция да си платят таксата.

Впоследствие болничното заведение се уголемява. Там се основава първият център за незабавна помощ и първият център за кръводаряване.

След 9.09.1945 година болничното заведение става държавна и се преименува от болница на БЧК в " Пирогов ", напомня акад. Григоров.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР