снимка: БулфотоТова показват последните данни на европейската статистическа агенция Евростат.Сред

...
снимка: БулфотоТова показват последните данни на европейската статистическа агенция Евростат.Сред
Коментари Харесай

Според Евростат страната ни пак е с най-мръсен въздух

снимка: Булфото

Това демонстрират последните данни на европейската статистическа организация Евростат.

Сред държавите-членки на Европейски Съюз междинната годишна централизация на фини частици във въздуха (PM2,5) е най-висока в градските региони на България (19,6 μg / m3) и Полша (19,3 μg / m3), следвани от Румъния (16,4 μg / m3) и Хърватия (16,0 μg / m3).

За разлика от тях, концентрацията е най-ниска в градските региони на Естония (4,8 μg / m3), Финландия (5,1 μg / m3) и Швеция (5,8 μg / m3), предава Българска национална телевизия.

Замърсителите като фини прахови частици, суспендирани във въздуха, понижават продължителността на живота и благосъстоянието, като в същото време могат да доведат или да влошат доста хронични и остри респираторни и сърдечно-съдови болести.

Фините частици (PM10; с диаметър по-малък от 10 микрометра) могат да се пренесат надълбоко в белите дробове, където могат да причинят инфектиране и да влошат положението на хората, страдащи от сърдечни и белодробни болести. В същото време даже по-малките фини частици (РМ2,5; с диаметър по-малък от 2,5 микрометра) могат да повлияят на здравето още по-сериозно, защото те могат да навлязат по-навътре в белите дробове, настояват специалистите от Евростат.

Въпреки че този тип замърсяване на въздуха в продължение на няколко години е под ограничаване, несъмнено от 2015 година (25 μg / m3 средногодишно), остават някои обилни горещи точки на замърсяване на въздуха. Освен това, макар последователното понижаване през последните години, равнищата на замърсяване на въздуха през 2019 година към момента не престават да бъдат над равнището, предложено от СЗО (средна годишна стойност 10 μg / m3)

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР