Снимка БулфотоТомислав Пейков Дончев е български философ, журналист и политик

...
Снимка БулфотоТомислав Пейков Дончев е български философ, журналист и политик
Коментари Харесай

На 6 август рожден ден има Томислав Дончев

Снимка Булфото

Томислав Пейков Дончев е български мъдрец, публицист и политик от политическа партия ГЕРБ, заместител министър-председател, министър по европейските фондове и икономическата политика в кабинета „ Борисов 2 “ (2014 – 2017) и заместител министър-председател в кабинета „ Борисов 3 “. Роден е на 6 август 1973 година в Габрово.
Той е кмет на Габрово (2007 – 2010), министър по ръководство на средствата от Европейския съюз в кабинета „ Борисов 1 “ (март 2010 до март 2013), депутат в 42-то Народно заседание (май 2013 до август 2014) и член на Европейския парламент от групата на Европейска национална партия (ЕНП).

 

 

Томислав Дончев е роден на 6 август 1973 година в град Габрово, България. През 1991 година приключва математическата гимназия в Габрово, а през 1997 година получава магистърска степен по философия във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ (ВТУ). Завършва и втора компетентност по публицистика. В интервала 1997 – 1999 година работи като преподавател в Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “ в град Велико Търново, където преподава логика на психиката, логичност, нравственос и философия. Между 1999 – 2000 година е редактор в „ Радио Габрово “. В този интервал (през 1998 г.) специализира политически науки в Международното лятно учебно заведение по политически науки и интернационалните връзки в Полша. През 2001 година специализира „ Подпомагане на високотехнологични дребни и междинни предприятия и научно-развойни започващи компании “ в Института „ НЕГЕВ “, Израел.

Професионална кариера

През 2001 – 2004 година работи като изпълнителен шеф на организацията Високотехнологичен бизнес развъдник в Габрово. В този интервал приготвя и ръководи десетки планове в сферите на районното развиване, икономическото развиване, образованието и обществената сфера. Дончев е член на екипа „ Експертни разбори “ към Института „ Отворено общество “, създал Регионалния проект за развиване на Северозападен регион за обмисляне (възложено след процедура по Закона за публични поръчки с възложител Министерство на районното развиване и благоустройството). Членува и в работната група към Министерство на финансите, разписала разпоредбите за систематизиране на средствата от Европейските фондове в България. Дончев е бил и самостоятелен съветник и преподавател в сферите: „ Подготовка и ръководство на планове “, „ Планиране и стратегическо ръководство “, „ Системи за оценка и настоящ надзор “. Обучавал е представители на общини, регионални администрации, учебни заведения, Неправителствени организации, компании в над 20 обитаеми места на страната. През 2006 година получава магистърска степен по стопанско ръководство от Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ (ВТУ).

В интервала 2004 – 2007 работи като програмен шеф в Института по „ Отворено общество “, където управлява звеното за подготовка и ръководство на планове по европейски стратегии. Под директното му управление са извоювани интернационалните планове в обществената сфера и районното развиване на обща стойност 1 500 000 лева; работи в партньорство с редица одобрени европейски консултантски компании от Германия, Англия, Холандия, Италия, Словакия. Бил е също по този начин и член на Българската асоциация по ръководство на планове.

Политическа кариера

През ноември 2007 година Дончев е определен за кмет на Габрово от листата на Политическа партия ГЕРБ. Печели безапелационно на втория тур против Николай Григоров с 65,51%. Основен приоритет в работата му като кмет е привличането на външно финансиране и създаването на качествени планови оферти, с които Община Габрово се утвърждава като един от най-успешните бенефициенти в България във връзка с асимилиране на европейските средства във всички сфери на социално-икономическия живот. Само за две години са готови 21 планови оферти, от които 19 са получили финансиране.

От 18 март 2010 е определен за министър без портфейл, виновен за ръководството на средствата от Европейския съюз в кабинета „ Борисов 1 “.
Семейство

Женен е и има един наследник.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР