Снимка БулфотоТезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ

...
Снимка БулфотоТезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ
Коментари Харесай

Първанов за визитата на Борисов в Москва: Върнахме се в мача

Снимка Булфото

Тезата за това, че стратегическата ни ориентировка допуска отвод от огромните енергийни планове -  е нелепа и национално безотговорна, сподели в предаването „ Неделя 150 “ по БНР Георги Първанов, президент на България 2002-2012 година

„ И едното, и другото е допустимо. Казвал съм го и в Москва, и във Вашингтон – България печели от съветските енергийни планове, които са български по своето осъществяване и темперамент, и от наличието на американски военни елементи в България. И в двете столици тази стратегическа ориентировка се приемаше доброжелателно и с схващане. След това може би пристигнаха комплексите и започнахме да се потвърждаваме евроатлантически, като късат с тези енергийни планове, които са, за мен, най-хубавото като инвестиция, желание, можеха да бъдат и като реализация – в годините на българския преход “, сподели Първанов, представен и от вести.бг.

„ Що се отнася до виновността – тя е доста тежка, само че още от времето на тройната коалиция се получи едно тежко закъснение, а това беше времето в което тези планове трябваше да бъдат направени необратими “, уточни той.

Относно така наречен хеттрик на премиера Бойко Борисов при скорошното му посещаване в Москва Първанов означи: „ Няма хеттрик, несъмнено. Аз също играя футбол. Добрата вест е, че с тази аудиенция се върнахме в мача. Дотук с метафорите. Ясно е, че газов хъб, разпределителен център в обозримо бъдеще в България не може да има. Защото просто няма от кое място да се вземе този газ. Даже по времето на „ Южен поток “ ние бяхме детайл от един огромен, богат пренос, от който можехме да печели не 30 млн., както подмятна някой, а 10 пъти повече. Но концепцията да търгуваме – това няма по какъв начин да стане. Това право си го е завоювала Турция. Турция прави по този начин: купува на едната граница, продава на другата на цени, каквито желае. В България това, което може да се случи, е в действителност едни 15 милиарда - не 63, да бъдат транзитирани, да печелим от такси, тъй като този газ към този момент е обещан, да не кажа, че изтъргуван от съветската страна - на Сърбия на Вучич, на Унгария на Орбан и за нас просто би трябвало да остане - уповавам се да бъде контрактувано количество, което ние да използваме за нашата израстваща стопанска система “.

Според президента „ нашият шанс е, че имаме стратегически разположение, а не тъй като сме доста скъпи “.

„ Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат, когато става дума за външна политика, изключително когато става дума за връзките с Русия. Има място и за двамата и обикновена съгласуваност би трябвало да се получи. Сега тя не е реалност. Има толкоз необятно поле за взаимоотношение с съветската страна, че тази конкуренция и ревнивост за мен е необяснима “, смята Георги Първанов.

Запитан не е ли необичайно, че Българска социалистическа партия внася предлагането за анулация на мораториума за АЕЦ „ Белене “, Първанов бе безапелационен, че мораториумът би трябвало да падне неотложно с консенсус на политическите сили.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР