Снимка: БулфотоТемата за заплаха от водна криза в Бургас и

...
Снимка: БулфотоТемата за заплаха от водна криза в Бургас и
Коментари Харесай

Община Бургас пуска нова услуга: Гражданите могат да следят нивото на язовирите онлайн

Снимка: Булфото

Темата за опасност от водна рецесия в Бургас и района бе наранена доста пъти през последния месец. Поради тази причина от общината във втория по величина морски град пуснаха нова онлайн услуга. Местните поданици ще могат да получават всекидневно информация за равнището на питейните язовири. Тя е налична в страницата на Община Бургас на адрес: https://www.moew.government.bg/bg/prescentur/upravlenie-na-vodite/dneven-byuletin/.

Данните се дават от Министерството на околната среда и водите и се обновяват всекидневно. В тях се показва наличният размер на язовирите, както приходът и разходът на вода за денонощие, оповестява " Флагман ".

Междувременно още при първите данни за намаляване на равнището на питейните язовири кметът Димитър Николов изпрати писмо до министър - ръководителя, в което желае да бъдат обезпечени аварийни количества за водоснабдяване на Бургаска област и Южното Черноморие от язовирите " Ахелой " и " Порой ".

За да не се допусне спешна обстановка с въвеждането на режим на водата, е належащо да стартира незабавно изследване, планиране и създаване на водоснабдителни уреди към язовирите " Ахелой " и " Порой ". Това ще разреши те да бъдат употребявани за питейно - битови потребности.

За да бъдат осъществени тези действия, Министерският съвет би трябвало да промени статута на двата язовира от поливни в язовири за питейна вода.

Кметът Николов е изпратил писма също до министъра на околната среда и водите и до ръководителя на Комисията по екология към Народното събрание да бъдат взети нужните ограничения за попречване на рецесия с водоснабдяването на Бургаски район.

Община Бургас също е подхванала ограничения за икономисване на водата от водоснабдителната система. В момента се организират процедури за построяването на три източника за подпочвена вода, която да се употребява за напояване и други действия. Едното място за рандеман на подпочвена вода се намира при Терминал " Славейков ", а другите две са при кръговото на бул. " Стефан Стамболов " с ул. " Транспортна " и в парк " Света Троица " в комплекс " Славейков ". На тези точки към този момент са направени хидро-геоложки изследвания и през идната година ще бъдат построени уреди за рандеман на подпочвена вода.

Към този миг Бургас и районът се зареждат от язовирите " Камчия ", " Ясна поляна ", " Ново Паничарево " и Водохващането на р. Зелениковска. Те обезпечават нужния воден запас за водоснабдяване на Централното и Южното Черноморие в обикновено валежни години.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР