снимка: БулфотоСъбирачите на вземания нямат интерес да разяснят текстовете на

...
снимка: БулфотоСъбирачите на вземания нямат интерес да разяснят текстовете на
Коментари Харесай

Потребителски организации: Има опит за заобикаляне на 10-годишната погасителна давност на задълженията

снимка: Булфото

Събирачите на вземания нямат интерес да разяснят текстовете на длъжниците, предизвести Николова.

След приключването на 10-годишна отминалост се погасяват парични вземания против физически лица, без значение от спирането.

За опит за заобикаляне на текстовете за 10-годишната погасителна отминалост на отговорностите алармират редица специалисти и потребителски организации. Пред „ Хоризонт ” Десислава Николова от портала „ Моите пари ” предизвести, че колекторски компании се пробват да принудят длъжници да подпишат документи, с които се отхвърлят от правата си за прилагане на новите текстове, които влизат в действие от 2 юни тази година.

Поправката, с която се вкарва 10-годишната погасителна отминалост, бе гласувана в края на предходната година, а още тогава от колекторските компании възразиха против нея и предизвестиха, че текстовете за опрощаване на старите отговорности не значат безусловно, че длъжникът ще бъде освободен от тях.

" След приключването на 10-годишна отминалост се погасяват парични вземания против физически лица, без значение от спирането, с изключение на когато задължението е разсрочено и отсрочено ", напомни пред БНР Десислава Николова от портала „ Моите пари ”.

Погасяването по отминалост обаче не става служебно, а би трябвало да се подаде искане до съда. Тъй като новите текстове влизат в действие от 2 юни, към този момент има първи опити да бъде заобиколен новият институт. Механизмът, който се предлага, е тласкане на длъжници да подписват съглашения, с които признават дълга, сподели Николова. Тя уточни, че в случай че длъжникът подпише документите, няма да има право да се възползва от новите текстове.

Събирачите на вземания нямат интерес да разяснят текстовете на длъжниците, предизвести Николова и посъветва хората в сходна обстановка или да не подписват никакви документи, или да потърсят съвет на юрист. Омбудсманът Диана Ковачева и потребителски организации също алармираха за казуса. Засега от колекторските компании няма публична позиция по въпроса.  
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР