снимка БулфотоРестарт може да се случи само чрез нов основен

...
снимка БулфотоРестарт може да се случи само чрез нов основен
Коментари Харесай

Яне Янев: Спасението за ГЕРБ е да идат в опозиция. Борисов е гръмоотвод

снимка Булфото

Рестарт може да се случи единствено посредством нов главен закон. Това, което са показали от ГЕРБ като план, считам, че е по-скоро, с цел да се задвижи парламентарната и конституционно регламентирана процедура. Предполагам, че те имат различен – същински, изчерпателен вид, съгласуван с новите действителности на времето, в което живеем. Моето мнение е, че, в случай че единствено поради тези текстове желаят нова Конституция, ми се коства неуместно. Това сподели за БНР ексдепутатът от РЗС и някогашен консултант на премиера Борисов по въпросите за противопоставяне и борба с корупцията Яне Янев, в този момент общински консултант, който от години приканва за свикването на Велико национално заседание и нова конституция.

" Проблемите в в този момент настоящата Конституция са ужасно доста - тя е 7 пъти променяна и 70 пъти тълкувана ", добави той.

Според него актуалният план е „ извънредно обикновен и лекомислен и счита, че посредством него ГЕРБ целят да се провокира полемика, с цел да може да се работи по един стабилен и същински план “.

" На процедура, за 30 години по посттоталитарната Конституция роди серийно произвеждане кавги, институционални и легитимационни рецесии. Те не могат да бъдат решени с тези текстове, които са заложени в плана на ГЕРБ ", съобщи Янев.

„ Има и наши текстове, които са заимствани, само че в България политическото плагиатство е нещо като че ли обикновено през последните 30 години и по тази причина няма изпадаме в детайлности “, посочи Янев. Според него " неща, които целият народ утвърждава, в плана на ГЕРБ не съществуват “, добави той.

„ Примерно правилото за мандатност! Не може да има селективна мандатност - да речем за президента, за основния прокурор, а да няма мандатност за народните представители, за общинските съветници и за кметовете, които дотам към този момент са втръснали и безпомощни, че е безсмислено да стоят на тези постове. Има общински съветници, които са по 7-8 мандата. Има и народни представители! По отношение на конституирането на изпълнителната власт, няма нито една конституция в Източна Европа, чието държавно управление, да речем както е от нашата Конструкция, може да бъде отстранявано от 121 депутати, а да бъде избирано от 66 народни представители ", посочи Яне Янев.

„ За самата партия ГЕРБ най-оздравителният развой би бил да отиде в съпротива и да види вътрешните си проблеми и проблемите на страната от опозиционна позиция “, съобщи Янев.

Той обаче не би посъветвал Борисов да подаде оставка: „ Не бих го посъветвал за нищо, тъй като той носи тежкия кръст, бремето и той е гръмоотвод на всички проблеми в страната през последните 10 и повече години “. Според Янев министър председателят не е могъл да се пребори с корупцията и олигархията в страната точно поради главния закон в страната.

„ Защото моделът е сгрешен. Тази страна, в която работим, посредством тази Конституция няма по какъв начин да не докара до такива големи и тежки корупционни проблеми. Корупцията е функционалност на това по какъв начин работи цялата правоохранителна система и правосъдната система. Според вас може ли да си търси някаква отговорност, да речем, на прокурори, на съдии или на следователи, които замазват проблеми, свързани с тежко корумпирани персони? “, попита съветникът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР