снимка БулфотоРаздавани ли са необичайно големи бонуси в министерства по

...
снимка БулфотоРаздавани ли са необичайно големи бонуси в министерства по
Коментари Харесай

Раздават ли се щедри бонуси в администрацията по време на протестите

снимка Булфото

Раздавани ли са извънредно огромни бонуси в министерства по време на митингите? В разгара им в края на юли OFFNews получи два самостоятелни един от различен сигнала, че това се е случило и подаде запитвания до държавната администрация и министерските пресцентрове. Оказа се, че още преди вчерашното нарастване на заплатите администрацията е получила солидно, тук-там - много над предстоящото - в допълнение заплащане. На множеството места процентът е сред 15 и 18 на 100. В общественото министерство удря поставения в разпоредба таван от 30%, съобщи offnews.bg.

От отговорите разбираме единствено какви са процентите над брутното заплащане, а какви са сумите и какъв е общият размер на разпределените средства се оказа деликатно защитавана загадка.

Какво попитахме

Кога за последно е плащано в допълнение възнаграждение; цялата администрация ли е получила такова; какъв е размерът/процентът му от съответното брутно възнаграждение; каква е общата платена сума; размерът/процентът еднакъв ли е с този от предходния път; на какво съображение е платено.

Какво дадоха отговор

Част от администрациите са платили в допълнение заплащане за реализирани резултати (ДВПР) през януари (за последното тримесечие на 2019 г.), всички са пропуснали опцията през април и всички са се възползвали от нея през юли - е видно от отговорите. 

ДВПР е част от брутната заплата в държавната администрация, според Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, съгласно която тя се състои от съществена заплата и спомагателни хонорари - за нощен и ексклузивен труд, за работа през формалните празници, времето разполагаем, реализирани резултати и за осъществяване и/или ръководство на планове или стратегии. Бонуси за резултати се заплащат 4 пъти годишно - през април, юли и октомври (за настоящата година) и през януари (за предходната). Детайлно разпоредбите са написани във вътрешните правила за заплатите на чиновниците в съответното ведомство. 

Министерски съвет

До месец юли чиновниците в администрацията на Министерския съвет (АМС) не са получавали ДВПР за работата си през 2020 година, дават отговор от държавната пресслужба.

На 28 юли 2020 година те са получили добавки за резултати през второто тримесечие на 2020 година, като се изключи чиновниците в политическите кабинети на министър-председателя и заместител министър-председателите, както и съветниците и специалистите към тях. " В настоящия мандат на държавното управление, чиновниците в политическите кабинети на министър-председателя и заместител министър-председателите, както и съветниците и специалистите към тях не получават ДВПР ", прецизират оттова.

Средномесечният размер на изплатеното ДВПР за полугодието на 2020 година сe равнява на 18,5% от междинната съществена месечна заплата в АМС. Източниците на финансиране са 69,8% от бюджета на АМС и 30,2% от оперативна стратегия.

От държавната пресслужба не показват какъв е общият размер на средствата.

Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията

През първото полугодие в МТИС не са плащани хонорари за реализирани резултати за 2020 година, нито други спомагателни хонорари - пишат оттова. " Средствата за в допълнение заплащане за реализирани резултати през второто тримесечие на 2020 година ще бъдат изплатени до края на месец юли (отговорът е получен на 31.07 - бел. ред.). Друг тип хонорари не се плануват. "

Средствата се изплащат на всички чиновници според Наредбата за заплатите в държавната администрация, като се изключи заместник-министрите, които са част от политическия кабинет на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията, допълват от министерството.

Оттам прецизират, че размерът на средствата за спомагателното заплащане през юли са " и от осъществената спестовност от незаети щатни бройки и представлява 16,13% от общите средства за работна заплата за отчетния интервал ". Източниците за финансиране са 71,7% от бюджета на министерството и 28,3% от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “.

Министерство на земеделието, храните и горите

От отговора на земеделското министерство не излиза наяве нито какъв е размерът, нито какъв е процентът на спомагателното заплащане, нито каква е общата сума, платена за него.

Разбира се единствено, че такова са получили с юлските заплати не всички чиновници, а единствено тези, които са директно ангажирани с осъществяване и/или ръководство на планове и стратегии. Размерът на заплащанията " се дефинира съгласно разпоредбите на съответните стратегии и/или планове и е в границите на средствата на ръководство на съответните стратегии и/или планове ", пишат от министерския пресцентър и не прецизират общия размер на средствата с претекста, че те са от съответните програми/проекти, а не от бюджета на министерството. На въпроса ни дали последното заплащане е в еднакъв размер с предходното му също не дават отговор еднопосочно:  " В разпоредбите на съответните стратегии и/или планове са заложени критериите за оценка, времева ангажираност, бюджет и други, въз основата на които се дефинира самостоятелния размер за всяко едно лице, получаващо в допълнение заплащане ".

Министерство на финансите

Допълнителното заплащане за реализирани резултати се дефинира въз основа на оценка за тъкмо и в период осъществяване на поставените задания на административните звена и на съответните чиновници - пишат оттова. Индивидуалният му размер е " променлива големина, върху която, с изключение на поставената оценка, въздействие оказва и заеманата служба в Министерството на финансите ".

В министерството в допълнение заплащане за резултати е платено през януари (за четвъртото тримесечие на 2019 г.) и през юли (за второто тримесечие на 2020 г.). През април такова не е плащано.

Размерът на изплатеното ДВПР през юли 2020 година се равнява на 15,4% от изплатените средства за брутни заплати в МФ. Източниците на финансиране са 96,2% от бюджета на МФ и 3,8% от оперативна стратегия, пишат от министерството.

Министерство на образованието и науката

Допълнително заплащане за реализирани резултати на чиновниците в МОН е изплатено на 31.07.2020 година, пишат оттова и допълват, че според вътрешните им правила добавка за резултати получават чиновниците от МОН, които са отработили минимум половината плюс един работен ден от работните дни за интервала април – юни 2020 година

Средствата за в допълнение заплащане за реализирани резултати за интервала април – юни 2020 година са от одобрените разноски за личен състав по бюджета на МОН за полугодието. 

Общата сума за спомагателни хонорари за реализирани резултати е 17,8 на 100 от междинното брутно заплащане на чиновниците за първите шест месеца на актуалната година.

До месец юли чиновниците на МОН не са получавали ДВПР за работата си през 2020 година, допълват от министерството.

Министерство на енергетиката

Там също не са платили
бонуси за резултати през първото, само че са платили такива за второто тримесечие на годината и в отговора си допълват, че средствата са " и вследствие на осъществени икономии от средствата за личен състав ". Добавки са получили в централната администрация на ведомството и чиновниците от Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР). 

Те са избрани в сходство с нормативните условия и Вътрешните правила за работна заплата във ведомството, в взаимозависимост от реализирани резултати и сложени самостоятелни оценки на дирекциите и на чиновниците, прецизира пресцентърът.

Добавката е платена на 30 юни и е " за сметка на осъществена спестовност на средства за личен състав към 30.06.2020 година ". Източник на средствата са одобрените със Закона за държавния бюджет за 2020 година средства за личен състав по бюджета на Министерството на енергетиката.

Общата сума за ДВПР, изплатени за второ тримесечие на 2020 година представлява 15,8 на 100 от сумата на изплатените възнаграждения на чиновниците по служебно и трудово правно отношение в системата на МЕ към 29.07.2020 година

Министерство на труда и обществената политика

Безспорно измежду далите отговор ни досега отличник по максимален % в допълнение заплащане е общественото министерство.

Там добавката за резултати е в размер на 30% от брутното заплащане за второто тримесечие на 2020 година, излиза наяве от отговора на пресцентъра на МТСП до OFFNews.

Оттам аргументират решението по този начин:

" През първото полугодие на 2020 година чиновниците в системата на Министерството на труда и обществената политика и структурите към него участваха интензивно и на първа линия в осъществяването на всички действия и ограничения, свързани с пазара на труда, оказване обществена поддръжка на най-уязвимите групи, както и недопускане на обществено напрежение.

С оглед на това беше взето решение при изплащането на главната заплата за юли чиновниците в администрацията на МТСП да получат в допълнение заплащане, като то е първо за 2020 година Допълнителното заплащане за реализирани резултати е в размер на 30% от брутното заплащане за второто тримесечие на 2020 година "

30% е и максимумът, до който може да доближи добавката за резултати, съгласно Наредбата за заплатите и чиновниците в държавната администрация (чл. 6 и член 24).

Средствата са в границите на разноските за личен състав по бюджета на министерството за 2020 година и финансовия проект за 2019-2020 година на Главна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове “ (Управляващ орган на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020) по бюджетна линия BG05M9OP001-5.001-0005 по предпочитана ос 5 „ Техническа помощ “ на Оперативна програма РЧР 2014-2020, прецизират от МТСП.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР