снимка БулфотоРъстът на цените на храните буквално изяде увеличението на

...
снимка БулфотоРъстът на цените на храните буквално изяде увеличението на
Коментари Харесай

Ръстът на цените изяде увеличението на доходите у нас

снимка Булфото

Ръстът на цените на храните безусловно " изяде " нарастването на приходите у нас. Това написа през днешния ден " Телеграф " на база данни за цените на питателните артикули на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) и информация на Националния застрахователен институт (НОИ) за размера на междинната работна заплата.

Според тях междинната заплата в страната към края на юли тази година възлиза на 1148 лв., а година по-рано е била 1058 лв., което е растеж с 8,5 на 100 или 90 лв.. При питателните артикули на едро нарастването е в размер на 8,4 на 100. Така, в случай че предходната година по това време сме плащали за 34 хранителни продукта, в случай че купуваме по една численост или кг, 91 лв., то в този момент сметката е набъбнала на 99 лв..

От всички артикули единствено при 6 от тях има понижение на цените. По-евтино тази година се продава бобът, който в края на септември 2020 година вървеше по 4,05 лв. за кило, а сега е 3,77 лв.. Също по този начин са поевтинели ябълки, банани, грозде, дини и доматите от полето. Всички останали артикули се продават на по-високи цени. При главните артикули доста се е повишила цената на олиото и от 2,34 лева преди година сега се продава за 3,20 лв.. Скок на цената има и при кашкавала, който от 10,92 лева за кило се усилва на 11,61 лв.. Сиренето нараства с близо 30 ст. на кило и върви по 7,30 лева Имитиращият артикул с палмова лой също е скочил и от 3,26 лв. към този момент се предлага за 4,02 лева за кило.

Пилето за готвене към този момент върви по 4,56 лв., а преди година е коствало с 57 ст. по-евтино. Оттам нарастват и бутчетата с близо лев, както и гърдите, които към този момент вървят по 8,06 лева за кило. Цените на саламите също се покачват, като шунката към този момент се продава с близо 20 ст. по-скъпо и върви по 5,65 лева за кило, а шпековият колбас е поскъпнал от 8,62 лева на 8,99 лева за кило.

При плодовете има доста нарастване на цената на прасковите, които са скочили от 1,65 лева за кило на 2,16 лв., само че при останалите има понижение.

Зеленчуците нарастват, като единствено полските домати се продават тази година по-евтино, демонстрират данните на комисията по стоковите тържища и борсите. Зелето и морковите тази година са близо двойно по-скъпи от предходната. Зелката сега се предлага по 1,02 лева за кило, а преди година е коствала 0,62 лева за кило, а морковите вървят по 1,04 лева при 0,61 лева за кило преди година. Краставиците вървят на едро по 1,86 лв., а преди година са се продавали за 1,32 лева Пиперът е поскъпнал с 30-40 ст. килото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР