снимка: БулфотоПроливни дъждове се изляха в последните дни у нас.

...
снимка: БулфотоПроливни дъждове се изляха в последните дни у нас.
Коментари Харесай

Три пъти повече дъжд от нормалното над страната в последните дни

снимка: Булфото

Проливни дъждове се изляха в последните дни у нас. Сега оповестиха какво е тяхното количество:

Валежи повече от три пъти над нормата са се изсипали върху България през последните дни. Това регистрират от Националния институт по метеорология и хидрология.

Според данните им най-вече дъжд се е излял над Югоизтона България. В Ахтопол за последните пет дни са паднали рекордните 175 л. кв./м при месечна норма 67.

При нормалните 40 л. кв./м над Бургас, където имаше няколко прелели реки, са се изсипали 3 пъти и половина повече – 145 л. кв./м.

В Смолян, където бедствието също нанесе доста вреди – 134 л. кв./м, при климатична норма от 66.

Интензивни бяха преваляванията и в София и Благоевград, където също реки излязоха от коритата си. В столицата се изляха 62 л. кв./м, при норма 33, а в Благоевград – 66 л. кв./м, при норма 32.

Заради изобилните превалявания 55 язовира в страната се изпускат следено, тъй като са напълнили размера си, демонстрират пък данните на Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

Най-много претъпкани уреди има в област Кърджали – 14, следват София-град и Софийска област, където са прелели 11 язовира, а в Блгоевградско те са 9.

В цялата страна се покачиха и речните равнища. На 12 януари равнището на река Искър при Нови Искър се повиши с 2,70 м, а на река Блато – с 1,30 м.

С над 4 м се увеличи равнището на река Луда Камчия, която излезе от коритото си при село Бероново в Югоизточна България. Също – с малко над 4 метра пък подвигнаха водите на Арда при Вестино.

Нивата на Струма се покачиха с 1,70 м. А река Места, която се разля на пътното платно сред Хаджидимово и Блатска, се подвигна с 3 метра.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР