Снимка: БулфотоПозабравеният ген. Венцислав Мутафчийски отново стана актуален с кратко,

...
Снимка: БулфотоПозабравеният ген. Венцислав Мутафчийски отново стана актуален с кратко,
Коментари Харесай

Мутафчийски: Добре е да имаме различни набори от ваксини

Снимка: Булфото

Позабравеният ген. Венцислав Мутафчийски още веднъж стана настоящ с малко, само че любопитно изявление за имунизациите срещу ковид.

" Нямаме различен потребен ход с изключение на да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме разнообразни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкоз огромен брой ваксини и на такава голяма цена. Но очевидно по този начин е фиктивен механизмът, по който се работи в Европейски Съюз. "

Това съобщи ръководителят на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски по време на извънредното съвещание на Министерския съвет, на което беше доказано, че България взе участие в цялостното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска самодейност за произвеждане и доставка на бъдещи ваксини против COVID-19. 

Правителството взе решение за присъединяване на страната ни в договаряния за закупуване при следващия контракт за ваксини - този с компанията “Johnson ”.

Решението на кабинета е разследване на декларираното от страната ни солидарно присъединяване в инициирания от Европейската комисия фонд за битка с COVID-19, посредством който да бъде подкрепят научноизследователския бранш за създаването на ваксини и медикаменти против COVID-19. България, наред с останалите страни членки на Европейски Съюз, стана донор във фонда.

По този метод българските жители ще имат еднакъв достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, сигурност и резултатност, а и тя ще се слага единствено по избор, безапелационен е премиерът Бойко Борисов, написа

Седем са имунизациите в напреднала фаза на разработка, като квотата за България с избраните количества е на стойност близо 380 милиона лв.. С останалите разноски за логистика и за предпазване сумата надвишава половин милиард лв.. Затова е нужна глобата на Народното събрание, където само посредством необятното национално посланичество и в диспути може да се даде зелена светлина на закупуването на имунизациите, сподели още министър председателят.

По думите му сумите, които се отделят за задачата, са в действителност извънредно високи, освен за България, само че и за всички страни членки, само че най-важното е страната ни да има подготвеност за бърза реакция. 

„ Страната ще има извънредно огромен брой ваксини – 12-13 милиона ваксини “, съобщи от своя страна министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев също изрази безпокойство, че страната ни ще получи прекомерно огромно количество ваксини, които няма да можем да използваме.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб Тодор Кантарджиев посочи, че на този стадий имунизацията наподобява единствения излаз от пандемията и е значимо страната ни да разполага с другите типове ваксини – както антигенни, по този начин и „ живи “ ваксини, които са използвани и за разнообразни контингенти от хора.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР