Снимка: БулфотоПоредна организация се обяви за предсрочното освобождаване на главния

...
Снимка: БулфотоПоредна организация се обяви за предсрочното освобождаване на главния
Коментари Харесай

Още една адвокатска организация се обяви за предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Снимка: Булфото

Поредна организация се разгласи за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Това е Адвокатски съвет - Пловдив, който популяризира декларация, посредством която поддържа позицията на Съюза на съдиите в България, които желаят да се започва въпросната процедура.

То показват, че мотив за настояването им е взетото на 8 октомври решение от Пленума на Висшия правосъден съвет да се отсрочи разглеждането на т. 41 от дневния ред за съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет на 22.10.2020 година, когато да бъде включен за разглеждане и отчетът на Европейската комисия за върховенството на правото.

Ето и текста на Позицията:

" Уважаеми членове на Висш съдебен съвет, уважаеми сътрудници и съграждани,

Съзнавайки своята отговорност и следейки с паника развиването на процесите в правосъдната система, касаещи върховенството на закона в нашата страна, както и ясно изразената нужда от страна на българските жители страната най-накрая да организира същинска битка с другите корупционни практики, източващи държавния запас и обричащи на продължаваща мизерия съгражданите ни като най-бедните и онеправдани жители на Европейския съюз, ние, членовете на АС-Пловдив, взехме решение да се обърнем към Вас, изразявайки актуалната позиция.

Непосредствен мотив за това е взетото на 08 октомври 2020 година решение от Пленума на Висшия правосъден съвет да се отсрочи разглеждането на т. 41 от дневния ред за съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет на 22.10.2020 година, когато да бъде включен за разглеждане и отчетът на Европейската комисия за върховенството на правото.

Присъединяваме се към отправеното от страна на Съюза на съдиите в България искане за започване на процедура по предварително освобождение на основния прокурор на Република България – господин Иван Гешев.

Нормата на член 175, ал.1 от Закона за правосъдната власт планува, че административен началник се освобождава от служба предварително на основанията по член 129, алинея 3 от Конституцията на Република България. Съгласно наредбата на ал.5 от същия текст, основанието за предварително освобождение на ръководителя на Върховния касационен съд, ръководителя на Върховния административен съд и основния прокурор се открива от пленума на Висшия правосъден съвет с решение, признато по реда на член 173, след което се предлага на Президента на Република България неговото освобождение.

Ние считаме, че във връзка с господин Гешев са налице основанията за освобождението му от служба, планувани в член 129, ал.3, т.5 от Конституцията на Република България, а точно: тежко нарушаване и редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Редица образци в това отношение са дадени в настояването на сътрудниците от Съюза на съдиите в България за пускане на процедура по предварително освобождение на основния прокурор, само че ние считаме, че многочислените дейности и бездействия на господин Гешев, водещи до нарушаване и редовно несъблюдение на служебните му отговорности, както и накърняващи съществено престижа на правосъдната власт, са добре известни на членовете на Висшия правосъден съвет от редицата обществени изяви на основния прокурор, които по-скоро могат да го оприличат като член на избрана политическа мощ или група, само че не и като самостоятелен орган на съдебата власт, предназначен да ползва върховенството на закона в страната. Без да изпадаме в ненужна казуистика в това отношение, ще цитираме оповестената и в български медии позиция на немския специалист господин Кристофер Неринг във връзка с дейностите на господин Гешев, свързани с обявяване в задатък на поверителни информации от СРС-та, за да се намеси по неудобен и по-важното, неприемлив от закона метод, в настоящата политика, в опит да дискредитира хилядите заслужено протестиращи български жители, а точно, че тези дейности са „ непрофесионални, противозаконни, скандални “. Считаме, че тези избрания в най-голяма степен дават отговор на активността на господин Гешев, след заемането на поста на основен прокурор. С дейностите си по редовно и изборно издание на информация, добита посредством СРС-та, господин Гешев неведнъж жестоко наруши нормата на член 32 от Закона за специфичните разследващи средства, която планува, че „ Резултатите, получени посредством специфични разследващи средства, не могат да бъдат употребявани за друго с изключение на за попречване, откриване и доказване на закононарушения и за отбрана на националната сигурност “, употребявайки тази информация, за обслужване на конректни политически цели и ползи.

Изумително е също по този начин, че на фона на заявената воля от страна на госпожа Лаура Кьовеши, службата на европейския основен прокурор да се бори против проведената престъпност и с корупцията, то за основния прокурор на най-тежко засегнатата от корупция страна в Европейския съюз, приоритет е не битката с корупцията и големите злоупотреби при възлагането и осъществяването на публични поръчки, а битката с битовата престъпност, подбудена главно от тежкото икономическо положение в страната, в резултат на многочислените корупционни практики.

Г-н Гешев искрено се опита да заблуди българските депутати при чуването му в Народното събрание, че е просто началник с чисто административни функционалности, който няма отношение и принадлежности за влияние по съответни наказателни производства, по коитои обособените прокуророри работят независимо и по вътрешно разбиране. Тази негова теза изрично се опровергава, както от настоящата нормативна уредба в страната, по този начин и от наличието на Доклада на Европейската комисия по отношение на обстановката в региона на върховенството на закона в България, в който ясно се показва, че основният прокурор може да анулира или промени всяко решение, взето от прокурор, което не е било предмет на правосъден надзор, както и да издава писмени указания до останалите прокурори, в това число и по обособени каузи. С оглед на това е ясно, че точно господин Гешев носи отговорност за проявеното безучастие при следствието на изтекли в публичното пространство записи и фотоси, касаещи висши представители на изпълнителната и законодателната власт, както и такива, касаещи груби прояви на полицейско принуждение против заслужено протестиращите жители и похищения, отвън допустимите от закона граници, във връзка с наши сътрудници. За тези дейности не могат да се държат виновни само подчинените му прокурори, в чиято самостоятелност от фигурата на основния прокурор господин Гешев безрезултатно се пробва да убеди обществеността. Не може да не направи усещане и фактът, че в устрема си да се защищити от обективна рецензия, господин Гешев е почнал да „ схваща “ (макар и избирателно) правилото на разделяне на управляващите, във връзка с който в процеса на избора му за основен прокурор господин Гешев съобщи, че не споделя „ визията на, да ги назовем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени. “. Явно вижданията на господин Гешев по отношение на правните правила и правила „ еволюират “ изборно, предвид на съответните потребности и цели, които той преследва.

Докладът на Европейската комисия по отношение на обстановката в региона на върховенството на закона в България слага острата нужда от професионален и публичен спор по отношение на фигурата на основния прокурор, неговите пълномощия и нуждата от законодателни промени в това отношение. Тези промени, следва да бъдат ориентирани към въздържане на безграничната власт на този орган и основаване на гаранции и благоприятни условия за надзор върху активността му. Следва да се организира и изчерпателен спор, до каква степен запазването на тази фигура е належащо на българската правна система, като безспорна заслуга на господин Гешев е, че с дейностите и бездействията си, сподели по един безапелационен и недопустим метод огромна част от дефектите на настоящата правна уредба, касаеща статута и пълномощията на основния прокурор.

Уважаеми членове на Висшия правосъден съвет, Ваш дълг и отговорност е да осигурите на българските жители правораздавателната система и правораздаването, които те чакат и заслужават. Първата и извънредно значима стъпка в това отношение, е отстраняването на господин Гешев от поста основен прокурор на Република България. Това ще бъде ясно обръщение от Ваша страна към обществото и към интернационалната общественост, че у нас има воля за налагане на върховенството на закона и правото, за което към този момент повече от 100 дни упорстват хиляди наши сънародници и което е единствения път към обезпечаване на една почтена вероятност пред страната ни. Това ще бъде явен сигнал, че органите на правосъдната система ще бъдат безкомпромисни с всеки, който разрушава нейния престиж.

В случай, че за следващ път апелът ни да се постави завършек на дейностите на основния прокурор, водещи до непоправимо уронване на престижа на правосъдната власт, остане без внимание, ще бъдем принудени да обмислим опциите за ефикасни протестни дейности от страна на хилядите български юристи, които не желаят потъпкването на върховенството на правото и закона в страната ни да продължава!

21.10.2020

гр. Пловдив

Адвокатски съвет - Пловдив "

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР