Снимка: БулфотоПодготвят се нови критерии за акредитация на университетите от

...
Снимка: БулфотоПодготвят се нови критерии за акредитация на университетите от
Коментари Харесай

Вълчев: Подготвят се нови критерии за акредитация на университетите

Снимка: Булфото

Подготвят се нови критерии за акредитация на университетите от Националната организация за оценяване и акредитация. Това разгласи пред депутатите просветителният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния надзор, написа " 24 часа ".

Системата за оценяване е регламентирана в Закона за висшето образоване и има два съществени детайла - акредитацията и рейтинговата система на висшите учебни заведения, част от нея са и системите за вътрешната оценка на качаеството в самите универитети, изясни Вълчев.

Проблемите във връзка с акредитацията бяха доста тъкмо артикулирани през февруари с последните обсъждани промени в Закона за висшето обучение. От една страна акредитацията е трудоемка и времемка, изисква голям брой старания да се попълнят доста документи, въпреки това имаме трайна наклонност за обезценяване на акредитационната оценка - пред 12 година тя беше 88% от максимума, в този момент е 92-93% от максимума, т.е. съвсем всички оценки са над 9 от 10 степенната канара. Имаме също по този начин и слаби въздействия на акредитационната оценка върху политиките на висшите учебни заведения и тласъците им за развиване.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР