Снимка БулфотоПарламентът одобри Проектите за инвестиционен разход за модернизация на

...
Снимка БулфотоПарламентът одобри Проектите за инвестиционен разход за модернизация на
Коментари Харесай

Парламентът одобри проектите за модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили

Снимка Булфото

Парламентът утвърди Проектите за капиталов разход за рационализация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили. „ За “ гласоподаваха 151 депутати, 7 бяха „ срещу “, а един се въздържа. 

Народните представители дебатираха по плановете в две пленарни съвещания. Модернизацията на армията е на стойност над 3 милиарда лв.. Проектите за придобиване на нов изтребител и на бойна машина бяха утвърдени от Комисията по защита на 5 юни, оповестява " Фокус ".

Проектът за Сухопътни войски е с времеви период 12 години. Предвидено е до 8 години след сключване на контракт да бъдат добити 150 единици бойна и специфична техника. Прогнозната стойност за придобиване на бойната и специфичната техника, както и на спомагателното съоръжение възлиза на 1,4 млн. лв. с Данък добавена стойност. Ще се прави на разсрочено заплащане.

Проектът за Военновъздушните сили включва придобиването на 16 изтребителя, на два стадия по 8. Самолетите ще бъдат доставяни в 3 поредни години, като доставката на първите два самолета би трябвало да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в действие на контракта. Финансовата рамка на първия стадий е на стойност 1,8 милиарда лв. с Данък добавена стойност.

Вторият стадий би трябвало да стартира след привършване на доставките по първия стадий и сключване на контракт за реализация. Министерството на защитата планува да изпрати питане до: Съединени американски щати (за F16), Португалия (за F16), Израел(за F16), Италия (за Eurofighter), Германия (за Eurofighter), Франция (за Dassault Rafale), Швеция (за Gripen).

Оперативна подготвеност за осъществяване на задачата по Air Policing би трябвало да се реализира в края на третата година от влизане в действие на контракта за доставка на самолетите. А цялостна готовност- в края на петата година. За осъществяването на тази задача България би трябвало да разполага с най-малко 30 готови летци и 16-20 изтребители в летателна валидност. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР