Снимка БулфотоОколо 10% от потребителските жалби касаят продажбата на хранителни

...
Снимка БулфотоОколо 10% от потребителските жалби касаят продажбата на хранителни
Коментари Харесай

Истината лъсна! Ето я подлага схема, на която всеки ден ставаме заложници, когато отиваме в супермаркета

Снимка Булфото

Около 10% от потребителските тъжби касаят продажбата на хранителни артикули. Това заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по „ Дарик ” радио. Най-често става дума за разминаване сред оповестената и маркираната на касата цена. 

„ Хората основателно реагират, когато на щендера се показва една цена, а на касовия уред се регистрира по-висока. Редки се случаите, в които е противоположното. Това демонстрира, че търговецът недобросъвестно се пробва да осъществя облага ”, разяснява Маргаритов. Той изясни, че такива случаи икономическите оператори пробват да оправдаят с пропуск при отразяване корекциите на цените във фискалната памет на касовите апарати при провеждането на акции и промоции, само че това не може да бъде опрощение.  

Друга група недоволства са свързани с продажбата на хранителни артикули с изминал период на валидност, което е нарушаване. „ Допустимо е с изтичащ период на валидност артикули да бъдат дарявани от търговците, като върху тези покупко-продажби не се начислява Данък добавена стойност ”, посочи Маргаритов. Той напомни, че това е допустимо в следствие от самодейност на омбудсмана Мая Манолова. „ Става въпрос за случаите, в които храната е в период на валидност, само че търговецът реши, че има количества, които не могат да бъдат продадени в оставащия интервал, и би могъл да подари една част от тях, с цел да намерят вярно своята реализация ”, добави ръководителят на КЗП.  

Нехранителни артикули с изтичащ период на валидност биха могли да бъдат продавани, стига да не съставляват заплаха за здравето на потребителите. Задължително е обаче те да бъдат сложени на особено обособени в комерсиалните обекти обособени места и повода за това да е ясна. 

Маргаритов обясни още, че при продажбата на нехранителни артикули заблуждаващи практики с цените има най-често при промоционални акции. Той даде образец с оферта за понижение на тв приемници, при която клиентите са били заблуждавани, че отстъпката важи за всички размери тв приемници от даден модел, до момента в който на процедура е прилагана единствено за най-малкия. „ Потребители подадоха сигнал, разочаровани от събитието, че това на никое място не е посочено, а в действителност се анонсира много съществено понижение от порядъка на 20-30% ”, сподели Маргаритов. 
Председателят на КЗП уточни и различен случай, при който онлайн търговец е заречен по-дълъг гаранционен интервал на стоката. Не е обяснил, обаче, че с цел да се възползва от него, клиентът би трябвало да записва покупката в избран уебсайт. 

„ Важното е тези случаи на нелоялни практики да бъдат улавяни допустимо най-рано при провеждането на сходни акции, с цел да се сведе до най-малко рискът да бъдат наранени безграничен брой консуматори ”, акцентира Маргаритов.    
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР