снимка: БулфотоОчаквано цените на храните вървят нагоре в последната година. Ето

...
снимка: БулфотоОчаквано цените на храните вървят нагоре в последната година. Ето
Коментари Харесай

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата: Цените на повечето хранителни продукти са се вдигнали рекордно в пандемията,

снимка: Булфото

Очаквано цените на храните вървят нагоре в последната година. 

Ето и аргументите:

Цените на множеството хранителни артикули са се вдигнали рекордно в пандемията, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Към началото на март най-вече са поскъпнали при продажба на едро олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското.

Средните цени на множеството от тях са рекордни за последните пет години.

При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е повишаването при краставиците, зелето и портокалите.

Точно година след старта на пандемията и търговци, и клиенти виждат резултата от рецесията с COVID-19 върху цените по щандовете.

Всяка стотинка от горната страна поради по-скъпите разноски за превоз и доставка през последните месеци по джоба си усеща и Елисавета Илинцова.

Само за година съвсем всички артикули, които тя поставя в количката, нарастват, споделя тя пред Нова телевизия.

Това се удостоверява и от данните на комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е растежът по тържищата при олиото, саламите, каймата, ориза и пилешкото.

„ В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа отрицателно въздействие върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се използва тъкмо колкото е нужно. Излишното ползване на храни не съществува все още ”, разяснява Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

„ Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците все още имаме по-ниски ценови нива по отношение на предходната година, само че при храните имаме промени – приблизително със 7-8%, които са дребни вариации – по-скоро са свързани с промишлени разноски, не са свързани толкоз с друга пазарна реализация ”, споделя той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР