Снимка БулфотоОбщинските съветници във Варна паркират безплатно в синята зона

...
Снимка БулфотоОбщинските съветници във Варна паркират безплатно в синята зона
Коментари Харесай

Дневник: 52 привилегировани не плащат за синя зона във Варна

Снимка Булфото

Общинските съветници във Варна паркират гратис в синята зона на града, ползвайки привилегия, дадена им от разпоредба, която сами са дали своят вот. Със същото право се употребяват кметът на града и ръководителят на Общинския съвет. Това излиза наяве от отговор на въпроси, изпратени от " Дневник " до локалната администрация.

От Пресцентъра й показаха като съображение за " привилегированото паркиране " на съветниците текст от Наредбата за организация на придвижването на територията на община Варна. В него е записано, че " режимът на привилегировано паркиране на ППС за служебни потребности се ползва само във връзка с пътни транспортни средства, обслужващи лица на изборна служба в Общински съвет - Варна, и община Варна за времето на техния мандат ".

Това на процедура значи, че за разлика от жителите всички " правоимащи " - кметът на Варна, ръководителят на Общинския съвет и всички общински съветници, употребяват привилегията да не заплащат за престоя на колите им в синята зона на града.

Текстът на наредбата категорично регламентира, че привилегията се дава единствено за случаите, в които транспортното средство се употребява за служебни цели, само че тя не планува метода, по който това може и би трябвало да бъде регламентирано. Уточнението, направено от общинския пресцентър, гласи единствено, че дружно с регистрационния номер на автомобила, употребен от правоимащия, в системата за привилегировано паркиране се вкарва и писмото, с което е декларирано това.

Така всеки, заемащ изборна служба в локалната администрация, би могъл да паркира автомобила си в синята зона на Варна за безкрайно време, без да заплаща такса и без да е задължен да потвърждава, че това се постанова за осъществяване на служебните му отговорности.

Пак съгласно текста на писмото, изпратено от общинския пресцентър в отговор на въпросите, заложени от " Дневник ", права за въвеждане на регистрационни номера на коли в системата за привилегировано паркиране има единствено шефът на Общинското дружество " Общински паркинги и синя зона ". Той обаче е чиновник на локалната администрация.

Странно усещане в Наредбата за организация на придвижването на територията на община Варна прави и текст, регламентиращ обслужването на дипломатически представителства в града. Той явно е преписан буквално от аналогичната разпоредба, гласувана от Столичния общински съвет.

Според общинския уебсайт visitvarna.bg в града има единствено едно Генерално консулство - на Руската федерация, както и консулство на Индонезия. Останалите осем са почетни. Странно за какво обаче наредбата, призната от варненските общински съветници, съдържа правилник за прилагане на синята зона " пред постройките на посолства, резиденции, културни институти и комерсиалните отдели към дипломатическите представителства ".

Синята зона във Варна влезе в деяние от 11 юли т.г. Тя обгръща пространството сред бул. " Христо Ботев ", бул. " Мария Луиза ", бул. " Осми крайморски полк ", бул. " Цар Освободител ", бул. " Приморски " и ул. " Девня ". Работното време на зоната е от 9 ч. до 19 ч., а таксата за престой на час (но не повече от три следващи часа) е 1 лев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР