Снимка БулфотоНаши полицаи направиха нещо пошло, заради което попаднаха под

...
Снимка БулфотоНаши полицаи направиха нещо пошло, заради което попаднаха под
Коментари Харесай

Полицаи в Бургас си направили таен чат във Вайбър, за да избягват от радарите

Снимка Булфото

Наши служители на реда направиха нещо просташко, поради което попаднаха под ударите на закона.

Тайна група за „ ранно предизвестие “ за радари и фотокамери е осигурявала зелен кулоар и безпроблемно предотвратяване от засичане на скоростта на територията на няколко дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната. В мрежата, която е работила от началото на март 2020 година до края на май 2020 година са били включени 189 настоящи чиновници на Министерство на вътрешните работи, 39 лица с телефони с контракти за членове на Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) и 52 цивилен и юридически лица отвън системата, написа вестник Монитор.

Подробности за конспирацията излязоха от няколко административни съдилища около това, че по-дръзките от към този момент осъдените служители на реда решили да апелират наложените им дисциплинарни санкции. От постановените към този момент решения се вижда, че магистратите оставят наказванията в действие и те не подлежат на обжалване.

Симптоматичен е казусът на мл. контрольор Петър Хинков, младши автоконтрольор I степен в група „ Охранителна полиция “ на Районно ръководство на Министерство на вътрешните работи в Созопол, който е бил осъден по проблема и е един от подалите тъжба против заповед 251з-5239 от 23 декември м. година, с която му е наложено дисциплинарно наказване „ неодобрение “ за период от 6 месеца и е предизвестен, че при осъществяване на друго нарушаване ще му бъде наложено по-тежко дисциплинарно наказване. Петков оспорил наказването като незаконосъобразно.

Полицаят изгърмял откакто отчет  № 769р-10582 от 17 август 2020 година в ОДМВР-Бургас описал резултатите от предварителна инспекция за осъществени дисциплинарни нарушавания от 11 чиновници на дирекцията, измежду които и Хинков. 11-имата били уличени, че са разпространявали информация посредством издание на известия в загадка група във „ Viber “ на местата за надзор на скоростните режими с АТСС. По смисъла на закона и съществото на работата им това била класифицирана информация, избрана като „ служебна загадка “ по смисъла на Закона за Министерство на вътрешните работи.

Повод за инспекцията станало писмо от шефа на „ Вътрешна сигурност “ в Министерство на вътрешните работи – София с данни на присъединяване в такава група на служителие на вътрешното ведомство от страната и включително на ченгета от Бургас. При поискване на сведения катаджията удостоверил, че той употребява един от номерата в групата, само че не си спомнял по кое време и от кого бил прибавен вътре. Разказал, че имало случаи, в които той и други чиновници от групата си обменяли информация за радарите, само че самият той не бил употребявал тази информация.

При параленост на графиците за наряди в районните ръководства в Несебър, Поморие, Созопол и Карнобат станало ясно, че в чатовете се изнасят точките, в които работели с радари участници в групата. Дирекция „ Вътрешна сигурност “ изискала разпечатки от „ Viber “ за всички членове на групата. В случая с станало ясно, че натоварените да ловят извършители се предупреждавали взаимно и споделяли точките, в които дебнат времето, през което са там по график, настоящото ограничаване на скоростта скоростта, на която е надъхан радарът – да вземем за пример 80 км. в час ограничаване и техническо средство настроено на 94. Така минимум 280 отдадени директно и участващи в канала можели да си избират безвредни направления. Проверяващите от „ Вътрешна сигурност “ установили, че ченгетата са нарушили Етичния кодекс за държание на държавния чиновник в Министерството на вътрешните работи. Самият Хинков е от по-пасивните участници – потвърдени са единствено 10 известия в чата с негово авторство. Иначе е минавал за прецизен чиновник.

Служебна загадка в мрежата споделяли освен ченгета от горещите точки, само че и чиновници от звено " Автоматизирани системи за надзор на пътното придвижване " при група „ Организация на придвижването, пътен надзор и превантивна активност “. При заемане на съответните точки за надзор чиновниците уведомявали оперативния дежурен в ОДМВР-Бургас.

По предписание на шеф бранш „ Пътна полиция “, тези точки за надзор са изписвани и в поставените ежедневни задания на състава на пътна полиция, като по този метод достъп до информацията имат всички чиновници от бранша. Синдикалист от заверата се опитал да изясни, че това, което правели в канала било шерване на проблеми по работа, само че го уличили, че непосредствено е „ осветил “ радарите общо 62 пъти. При инспекцията в ОДМВР – Бургас имало и рядкости – наложило се един от проверяващите да го сменят от комисията за инспекция, откакто се оказало, че номерът му също е в групата.

Съгледвачи на „ зеления кулоар “ са били и ченгета от други области в страната. Мл. контрольор от пътна полиция в Търговище издал, съгласно разпечатките е разгласил 13 известия, като в някои от случаите даже не е бил дежурен. Срещу наказванията си са скочили и катаджии от Ловеч, Луковит, Кнежа и Плевен, написа Флагман.бг.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР