снимка: БулфотоНа 5 септември православната църква почита Свети пророк Захария

...
снимка: БулфотоНа 5 септември православната църква почита Свети пророк Захария
Коментари Харесай

Почитаме родителите на Йоан Кръстител

снимка: Булфото

На 5 септември православната черква уважава Свети оракул Захария и праведна Елисавета.

Захарий бил духовник, а Елисавета e сестра на Света Анна, майката на Света Дева Мария.

Двамата живели по времето на цар Ирод и нямали деца до дълбока напреднала възраст. Но един път, когато Захарий бил на промяна и трябвало да влезе в Йерусалимския храм, с цел да покади, му се явил архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди наследник, който би трябвало да бъде наименуван Йоан. Той не повярвал и за това Гавриил му лишил гласа досега, в който се сбъдне предсказаното.

Скоро, откакто се прибрал вкъщи си, Елисавета заченала.

Когато настъпило времето, Елисавета родила обещания наследник. Въпреки че всички считали, че той би трябвало да носи името на татко си, св. Елисавета упорствала да го нарекат Йоан.

 

Роднините ѝ се допитали до св. Захарий, а той написал на дъсчица: " Йоан му е името ", след което проговорил, защото се изпълнило това, което му бил споделил Гавриил.

 

Захарий бил погубен в храма сред жертвеника и олтара на Иродовите бойци, задето не споделил къде е синът му - детето Йоан, с цел да го погубят по наредбата за изтребване на Витлеемските младенци. Света Елисавета, защитавана от Бога, дружно със сина си живеела по Божие предписание в пещера на която избликнал извор с вода.

 

Над пещерата израсла финикова палма, отрупана с изобилен плод. Когато майката и синът желали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а по-късно още веднъж се изправяло.

40 дни след убийството на Захария Света Елисавета, майката на Предтечата, умряла в тази пещера, а Свети Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълноправие и защитаван в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните.

Имен ден честват - Захари, Захария, Захарина, Зара, Зарко,Елисавета, Светлозар, Светлозара, Ели, Елза, Изабела, Хари.

 

Канал 3

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР