снимка: БулфотоНа 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик

...
снимка: БулфотоНа 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик
Коментари Харесай

21 януари - Ден на родилната помощ и Бабинден по стар стил

снимка: Булфото

На 21 януари църквата уважава паметта на свети страдалец Неофит – небесен покровител на патриарх Неофит.

На днешната дата имен ден празнуват  Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.

На този ден почитаме всички тези експерти, които оказват помощ на живота да се появи на белия свят. Всички изискуем признателност на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и те (които имат здравно образование). Денят се чества на 21 януари от 1951 година с декрет на Народното събрание и датата е определена съгласно празника , който по остарял жанр е на тази дата, а по нов - на 8 януари, написа hera.bg.

Празникът се отбелязва тържествено в АГ отделенията на лечебните заведения и клиниките. Екипите се черпят с питка и мед и назовават с:

„ Тая година, които са родили,
следващата година да повторят,
цялостните да са изпразнят,
правните да са изпълнят.
Амин! ":

После се прави ритуала по измиване ръцете на акуширащите експерти, като им се подарява сапун и забрадка. А тези, които с божията благословия и с тяхна помощ, сме добили децата си, насочваме своите най-дълбоки благодарности.

В нашата страна, когато медицински експерти отпътуват всеки ден за чужбина, акуширащите лекари и акушерки, неонатолозите са едни от най-подценените фрагменти. Особено неприятно е ситуацията с акушерките, чиято специалност е изгубила доста от престижа си, заплащането е извънредно ниско, а междинната възраст на акушерките е 49 години.

Всеки, който работи в АГ-отделение, носи отговорност за два живота по едно и също време - на майката и на детето. Признателност тези експерти обаче рядко усещат - вземаме щастливи здравите си и хубави бебета и оставяме спомените за лицата им в болничното заведение. Ако имате контакт с акуширащия си екип, обадете им се през днешния ден, намерете метод да ги поздравите. Понякога признателността към свършената работа е най-голямата мотивация, а за тези, които посрещат живота, тя е от решаващо значение.

Валери от латински значи мощен, здрав.

 

На 21 януари църквата уважава паметта на свети страдалец Неофит – небесен покровител на патриарх Неофит.

 

 

 

На днешната дата имен ден празнуват  Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.

Със света литургия и молебен в столичната митрополитска катедрала " Св. Неделя " ще бъде маркиран през днешния ден именният ден на патриарх Неофит.

На този ден се празнува паметта и на свети Максим Изповедник, който пък беше небесен покровител на починалия патриарх Максим.

Празничната литургия е от 09:00 ч., а след нея ще бъде отслужен и благодарственият молебен за Негово светейшество.

Преди години, когато Неофит беше Русенски митрополит, той празнуваше дружно с патриарх Максим своя имен ден.

Името Максим идва от латински език и значи " максимален ", " най-велик ". Неофит е от гръцки език и значи " новопокръстен ".

На 21 януари се чества и Денят на родилната помощ, прочут още като Бабинден.

От 1951 година 21 януари е разгласен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите, по тази причина празникът ще бъде маркиран публично и в доста лечебни заведения и АГ-отделения в страната.

Бабинден е един от огромните национални женски празници, отдаден на " бабите " – дамите, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са " бабували " на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, само че се е запазил и по време на Възраждането е бил извънредно уважаван. Днес Бабинден губи много от обредните си традиции, само че пък се чества от по-възрастните и е обвързван с доста смях и забавление.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР