Снимка: БулфотоМесечните заплати в сферата на хотелиерството и ресторантьорството са

...
Снимка: БулфотоМесечните заплати в сферата на хотелиерството и ресторантьорството са
Коментари Харесай

Експерт от Варна: Заплатите в туризма вече са високи

Снимка: Булфото

Месечните заплати в областта на хотелиерството и ресторантьорството са относително високи, спрямо други браншове на стопанската система. 

Това разяснява проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, съобщи Агенция Фокус.

По думите му, сравнявайки с възнагражденията в други области, като банки и други сходни предприятия, заплащането в туризма е даже по-високо. 

„ Друг е въпросът, че това са сезонни хонорари и заетите в тази сфера разчитат за тези 3-4-5 месеца да изкарат един порядъчен приход, който надлежно да ги подсигури ненапълно и за зимния интервал “, разяснява още той. 

По негова информация, през този сезон, заплащането в туризма това лято по Северното Черноморие ще е на нивото на предходната година.

“Това може би е подбудено от това, че сезонът, който следва, ще е много сложен за бизнеса, с много повишени експлоатационни разноски и може би понижени доходи спрямо предходната година. Ако приказваме за кухнята, където се търсят квалифицирани готвачи, заплатите потеглят от 1000 лв. нагоре, стигат до 1500 “, сподели още проф. Маринов. 

По негова информация възнагражденията на елементарните готвачи ще са от порядъка на към 1000 лв., а на помощник-готвачите, надлежно по 700 – 800 лв.. Други търсени фрагменти в бизнеса са най-много за рецепционисти. Заплатите и тук доближават 1000 лв., а дори и ги надвишават в избрани компании. При барманите и сервитьорите заплатите са сред 750 лв. и 900 лв., сочи още информацията на проф. Маринов. 

„ Проблемът с фрагментите в последните няколко години, при започване на всеки сезон, си стои със страшна мощ. В диалози със студенти, с които имам занятия, се оказва, че някъде към 50-60 % от обучаваните въпреки всичко ще останат тук в България и ще работят през сезона. Една част обаче, не престават да избират да вървят на бригади в чужбина, тъй като приходите, които получават там са много по-високи “, изясни още той.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР