снимка БулфотоЛипсват очакваните промени в Кодекса за социално подпомагане, а

...
снимка БулфотоЛипсват очакваните промени в Кодекса за социално подпомагане, а
Коментари Харесай

След пенсия хората у нас взимат едва 40-45% от дохода от заплата, малко е

снимка Булфото

Липсват предстоящите промени в Кодекса за обществено подкрепяне, а времето минава и в случай че не бъдат гласувани до края на годината, в идната година можем да се надигнем пред сериозен проблем в пенсионната система. За това предизвести пред БНР доцент Жеко Милев, учител в УНСС.

Той акцентира, че „ когато става въпрос за пенсионна система, бързи и лесни решения няма “.

„ Даването и на минимална сума е позитивно, само че преизчисляването на пенсиите и вмъкването на нов съставен елемент би могло да способства повече “, разяснява специалистът.

Доц. Милев акцентира, че „ когато се приказва за адекватност на пенсиите, има общо предписание – съответна е онази пенсия, която замества предпенсионния приход 70-75%.

„ В България пенсията замества 40-45% от прихода, който лицето е получавало преди пенсиониране. Пенсионерите са най-голямата група от обществото, изложена на риск от беднотия. Реформата от 2000 година целеше да доближи равнище 75%, само че по тази причина е належащо всяко едно лице да се обезпечава в трите стълба на пенсионната система. Първият дирек продължава да е преобладаващ и ще бъде подобен. За страдание, там размерът на пенсията зависи от съотношението работещи - пенсионери, което в България е едно най-неблагоприятните в цяла Европа. У нас един работещ би трябвало да обезпечава пенсията на един пенсионер. Ако погледнете бюджета на фонд „ пенсии “ на държавното публично обезпечаване, ще видите, че главното перо в него отиват за погашение на пенсии “, сподели той.

Доц. Жеко Милев предложи обезпечените лица да икономисват в трудово-професионалния си живот, „ в случай че желаят, когато пристигна времето за пенсиониране, да получават съответна на предпенсионния си приход пенсия “.

„ Пенсионните фондове са една от тези варианти. В момента те не са неприятен вид, само че там всичко е много самостоятелно, тъй като има хора, които се обезпечават на цялостния размер на своите хонорари, само че има и други, за които липсват огромни интервали на обезпечаване “, изясни той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР