Снимка БулфотоИнициативата за вдигане на паметник на Сергей Антонов, който

...
Снимка БулфотоИнициативата за вдигане на паметник на Сергей Антонов, който
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: Нека вдигнем паметник на Сергей Антонов на летище София! Несправедливо обвинен за атентата срещу папата, той загуби живота си в името на България

Снимка Булфото

Инициативата за повдигане на монумент на Сергей Антонов, който бе упрекнат незаслужено от италианското правораздаване за атентата против папа Йоан Павел ІІ на 13 май 1981 година, набира все по-голяма известност. Идеята е да бъде изваяна скулптура на Антонов на летище София. Агенция Блиц потърси някогашния културен министър Вежди Рашидов за способена позиция по горещата тематика.

" Включих се в подписката за повдигане на монумент на Сергей Антонов заради една елементарна причина. Спомних си за майка Тереза, която също изживя своите страдалчески години и отдаде целия си живот за идеята на човечеството. Днес сме очевидци по какъв начин след всеки относително прочут български актьор, който почине, се появяват дребни инициативни комитети, които доста бързо осеяха цяла България в монументи. В европейските страни няма да видите такова неща. Например в Париж няма монумент на " Пикасо ", тъй като той е международно прочут и тъй като паметниците се строят по различен мотив ", уточни депутатът от ГЕРБ. 

И продължи: Това е един необикновен ред на хора, които са отдали или са станали жертва на системи и на страни. Сергей Антонов погрешно беше употребен от Държавна сигурност. Този човек е работил почтено и честно за българската авиация години наред. Той е бил използван от органите по един толкоз нездрав метод. Неговата човешка сензитивност и хигиена го карат да преживее този факт доста мъчно и той си отиде унизително. Антонов стана жертва в името на България, като той до края на живота си не разреши и не сподели нито една дума или опрощение, които са отвън отбраната на българската идея. Сергей изтърпя доста тежки страдания и в Италия и в България. Той е един страдалец на нашата страна. Рашидов е безапелационен, че Антонов заслужава най-малко една паметна плоча като човек, който е страдалец. " Много елементарно забравихме неговата лоялност ", посочи шефът на парламентарната комисия по просвета.

" Той не сподели нито една дума против престижа на България, а ние го изконсумирахме, изхвърлихме и нямаме памет. И за това споделям - доста елементарно осеяхме България безсистемно с монументи. Аз споделям това доста отговорно като човек, който не е направил нито един монумент в свободната си страна и няма да си разреша да направя. Рисково е да строя монументи, като сериозен ваятел, тъй като народът ги събаря при всяка нова система. В България би трябвало да се подвигат монументи на значими хора, съдействали за нашата страна в интернационален проект. Така че аз ще поддържа една такава самодейност ", приключи пред медията ни Вежди Рашидов.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР