Снимка БулфотоИнфлуенца по птиците е констатирана високопатогенна инфлуенца тип H5N8

...
Снимка БулфотоИнфлуенца по птиците е констатирана високопатогенна инфлуенца тип H5N8
Коментари Харесай

Птичи грип във ферма със 140 000 кокошки в Североизточна България

Снимка Булфото

Инфлуенца по птиците е установена високопатогенна инфлуенца вид H5N8 в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич, оповестиха за Moreto.net от Агенцията по сигурност на храните.

Незабавно са подхванати всички ограничения за очистване на огнището според Европейското законодателство. Започнати са дейности по заличаване на птиците в засегнатия животновъден обект, като поетапно ще бъдат убити и обезвредени 140 хиляди носачки.

Обособена е трикилометрова защитна зона и 10 км следена зона към животновъдния обект, като са наложени възбрана за търговията и напредването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, образуване на панаири, пазари, изложения и други скупчвания на домашни или други птици. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.

По закон всички птици в птицефермата, където е открита болестта, би трябвало да бъдат унищожени, посочи в изявление за „ Преди всички " ръководителят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков. Той заключи:

Да прекарваш контрабандно птици - и то диви, е закононарушение. За най-голямо страдание нашите закони в това отношение са доста меки, тъй като следствията са доста по-страшни, в сравнение с да докарат половин кг кокаин. Това е нещо ужасно, и като загуба и за хората. Възможно е да бъде прекаран и някой грип, който да бъде рисков и за хората.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР