Снимка БулфотоИ България, и Словакия са едни от най-силните поддръжници

...
Снимка БулфотоИ България, и Словакия са едни от най-силните поддръжници
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: И България, и Словакия са едни от най-силните поддръжници на разширяването на ЕС

Снимка Булфото

И България, и Словакия са едни от най-силните поддръжници на разширението на Европейски Съюз, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с министъра на външните работи и европейските въпроси на Словашката република Мирослав Лайчак, съобщи вести.бг.

Изказахме надълбоко страдание за това, че за следващ път Европейският съвет отсрочи вземането на решение за започване на договаряния с Република Северна Македония и Албания. Смятам, че това ще докара до неустойчивост в района и че европейската интеграция е най-силният мотор за промени, разяснява Захариева и изрази безпокойство, че това би могло да докара освен до демотивация и отчаяние в тези две страни, само че и до демотивация и закъснение на промените и в страните, които към този момент са в договаряния за участие.

Много се надявам до форума в Загреб въпреки всичко страните, които са скептични, да премислят позициите си и да схванат, че няма друга опция, с изключение на страните от Западни Балкани да станат членки на Европейски Съюз, означи министър Захариева и уточни, че това е значимо и за самият Европейски Съюз, а освен за тези страни.

Министър Захариева акцентира, че България и Словакия имат доста близки позиции по европейските въпроси, по многогодишната финансова рамка, по това по какъв начин си показват бъдещето на Европейски Съюз. Тя сподели още, че всяка година стокообменът сред двете страни се усилва. Само за първите шест месеца на 2019 година стокообменът се е нараснал с 25 % спрямо първото полугодие на 2018 година, а през 2018 година е бил 610 милиона евро, осведоми тя. Обменът на туристи също нараства и през миналата година 82 хиляди словашки туристи са посетили България, което е нарастване от девет %. Около 40 хиляди българи са посетили Словакия предходната година, което е нарастване с 14 %.

Захариева очерта измежду областите на съдействие сред двете страни автомобилната промишленост, високите технологии, както и образованието. Тя добави, че е добре в най-скоро време да се провежда бизнесфорум или среща сред комерсиалните камари на двете страни.

България е една от най-любимите дестинации за нашите туристи, уточни и министър Мирослав Лайчак. Много близки сътрудници сме по европейския дневен ред, тясно координираме напъните си за образуването на идващия бюджет на Европейски Съюз и сме изцяло уверени, че кохезионната политика би трябвало да бъде един от стълбовете на идващия бюджет, разяснява той. Лайчак означи, че двете страни имат идентични възгледи и за Брекзит, както и за разширението на Европейски Съюз.

Двамата министри подписаха меморандум за съгласие в региона на интернационалното съдействие за развиване сред Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи и европейските въпроси на Словашката република.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР