Снимка БулфотоДнес повече от всякога трябва да защитим основаната на

...
Снимка БулфотоДнес повече от всякога трябва да защитим основаната на
Коментари Харесай

Вижте какво каза Румен Радев от трибуната на Общото събрание на ООН

Снимка Булфото

Днес повече от всеки път би трябвало да защитим учредената на правила система на многостранната дипломация, в центъра на която е Организацията на обединените народи. Това съобщи държавният глава Румен Радев в изявлението си през днешния ден пред Общото заседание на Организация на обединените нации, оповестиха от прессекретариата на Президентството, съобщи вести.бг.

Президентът изрази поддръжката на България за „ значимата и навременна самодейност на Германия и Франция за основаване на Алианс за мултилатерализъм – мрежа от сходно мислещи народи, работещи за усилване на ефикасните многостранни подходи към световните въпроси посредством Организация на обединените нации “. Според Румен Радев тази самодейност цели реализиране на стабилно развиване на всички места в света.

По думите на президента Организация на обединените нации разполага с неповторимо многообразие от принадлежности за ходатайство, попречване на спорове, мироопазване и подсилване на мира. Затова България приветства уговорката на генералния секретар за насърчаване на дипломация за мир и има подготвеност да поддържа неговите старания за усилване на ролята на посредничеството при попречване на спорове, както е заложено в самодейността Действие за мироопазване.

Държавният глава открои интернационалния тероризъм и насилствения екстремизъм като фактори, които не престават да оказват забележителна опасност за интернационалния мир и сигурност, човешките права и устойчивото развиване. „ Международната общественост следва да усили напъните за усилване на съдействието в региона на контратероризма посредством поддръжка за Организация на обединените нации като основен фактор в тази сфера “, призова Румен Радев. И добави, че за жалост, през последната година интернационалната общественост не е постигнала пробив при разрешаването на нито един важен спор по света.

„ Обявената военна победа над така наречен халифат на „ Ислямска страна “ предишния март не бе задоволителна, с цел да донесе мир на раздирания от войни район на Близкия Изток. Международната общественост би трябвало да остане бдителна, защото опасността от тероризъм под разнообразни форми към момента съществува “, съобщи президентът.

Румен Радев подчерта, че намирането на политическо решение на спора в Сирия е от изключително значение за стабилността и сигурността в района и оттатък него и прикани за всеобщо преустановяване на сраженията и отбрана на цивилното население. По думите му това изисква да бъде обезпечен достъп на филантропична помощ до всички елементи на страната, както и да се постави началото на политически развой под егидата на Организация на обединените нации за постигането на кротичък и изчерпателен политически преход. Устойчиво политическо решение би трябвало да бъде открито единствено посредством управителен от сирийския народ политически развой.

Държавният глава съобщи, че рецесията в Либия няма военно решение и България ще продължи да поддържа подновяването на водения от Организация на обединените нации развой на ходатайство и подготовка на парламентарни и президентски избори. Стабилизирането на Либия е от голямо значение както за районната сигурност, по този начин и за оправянето с потока от бежанци в Средиземноморския район.

В изявлението си на форума президентът Радев удостовери поддръжката на България за напъните за възобновяване на разговора за мир сред Израел и Палестина, в това число напъните на Квартета за Близкоизточния кротичък развой. „ Разрешаване на въпроса чрез съществуването на две страни е единственият път към резистентен мир. Хуманитарната обстановка в Газа провокира огромно безпокойствие. Този въпрос би трябвало да продължи да бъде приоритет на Организация на обединените нации и интернационалната общественост “, съобщи президентът.

„ Вече повече от пет години изминаха от началото на спора в Украйна. Въпреки спорадичните примирия, обстановката в Източна Украйна остава извънредно несигурна “, заяви Румен Радев и прикани за спокойно разрешаване на рецесията. Президентът дефинира като знак на вяра взаимната замяна на арестувани и акцентира нуждата от осъществяване в цялостна степен на взаимно утвърждения Пакет от ограничения, признат с резолюция 2202 (2015) на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и ценене на примирието, отдръпване на тежкото въоръжение и обезпечаването на безконтролен достъп на Специалната наблюдателна задача на ОССЕ до всички обекти на двете страни в спора.

Решението на Иран да приключи осъществяването на някои свои отговорности, произлизащи от Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия, е причина за дълбока угриженост, означи президентът и прикани за ценене на тази договореност и дипломатически контакти за понижаване на напрежението. „ Ролята на Иран в района, както и неговата балистична стратегия, следва да се преглеждат настрана от Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия “, съобщи президентът. Румен Радев открои и повишението на напрежението в Персийския залив, което изисква да бъде даден приоритет на ограниченията за понижаване на напрежението с оглед попречване на по-нататъшни произшествия.

Президентът напомни и че през 2020 година ще бъде маркирана 50-ата годишнина от влизането в действие на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие, като интернационалната общественост следва да препотвърди своя ангажимент към него като крайъгълен камък на режима за нуклеарно неразпространение.

Пред участниците в Общото събрание Румен Радев подчерта и поредната поддръжка на България за интеграцията на съседите ни от Западните Балкани в Европейския съюз. Този развой е инвестиция в районната непоклатимост и изисква интензивно създаване на добросъседски връзки.

Необходимо е незабавно да се форсира напредъкът към постигането на задачите на устойчивото развиване, съобщи още Румен Радев. Човечеството се сблъсква с все по-бързо задълбочаващите се негативни последици от непрестанно възходящата свръхупотреба на естествените запаси и всеобщата урбанизация. Резултатът от редица човешки действия е необратимото замърсяване на околната среда, намаляването на биоразнообразието и застрашаването на нежните екосистеми, посочи Румен Радев.

Като член на Съвета по правата на индивида, България се ангажира да обезпечи приобщаващо обучение на децата с увреждания, което е значителен инструмент за целия развой на обществено включване. В един свят, задвижван от информацията и информационните технологии, България отдава особено значение на опциите, които образованието предлага, акцентира още в изявлението си пред Общото заседание на Организация на обединените нации президентът Румен Радев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР