снимка БулфотоДа отпаднат лимитите на НЗОК за болниците, предлага Мая

...
снимка БулфотоДа отпаднат лимитите на НЗОК за болниците, предлага Мая
Коментари Харесай

Манолова внесе законодателна промяна за отпадане лимитите на НЗОК за болниците

снимка Булфото

Да отпаднат лимитите на НЗОК за лечебните заведения, предлага Мая Манолова посредством законодателни промени.

С измененията отпадат всички текстове от Закона за здравното обезпечаване, с които НЗОК разпределя активността по квоти сред лечебните заведения и отхвърля заплащане, в случай че се надвишат лимитите. Законопроектът анулира и възбраната за преструктуриране на болниците и въвеждането на нови действия в тях, написа.

В претекстовете Манолова показва, че поради тази възбрана лечебните заведения не могат да разкриват нови структури, с които да посрещнат повишените потребности от лекуване на заболели с COVID-19, а НЗОК не можеше да подписа контракти за заплащането на тази активност.

Това докара до парадокса повече от половината болнични кревати да са незаети и в това време да се отхвърля хоспитализация на заболели в сериозно положение. Стигна се до там десетки болници да водят правосъдни каузи срещу НЗОК за неплатена надлимитна активност, акцентира тя и добавя, че в няколко свои решения Върховният касационен съд разгласи налагането на лимити на лечебните заведения за нелегално и противоречащо на самата Конституция.

Манолова е безапелационна, че би трябвало да се работи неотложно, поради рекордните равнища на смъртност в България, достигнали рекордни стойности от 17,8 на 1000.

И преди пандемията беше ясно, че лимитите на болниците, наложени през 2015 година, утежняват качеството на здравната помощ, основават условия за корупция, пренасочване на средства от едно лечебно заведения към друго и източване на НЗОК, написа още Манолова в претекстовете.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР