Снимка: БулфотоБившият финансов министър Милен Велчев очаква забавяне на перспективите

...
Снимка: БулфотоБившият финансов министър Милен Велчев очаква забавяне на перспективите
Коментари Харесай

Милен Велчев очаква забавяне на перспективите за влизане в Еврозоната

Снимка: Булфото

Бившият финансов министър Милен Велчев чака закъснение на вероятностите за влизане в Еврозоната. По думите му растящата инфлацията заплашва да изтика България в нарушаване на маастрихтските критерии.

" Но няма това камъче да обърне колата. Колата може да бъде обърната от по-дългосрочни решения, които ще доведат или до несъразмерни дефицити за години напред, или от нужда за повдигане на налозите. Това ще спре притока на задгранични вложения и ще изгони в чужбина тези, които желаят да работят и да получават положителни приходи ", изясни още Велчев в предаването " Денят ON AIR ".

" Много десни икономисти са на напълно аргументираното мнение, че когато стопанската система пораства с такива темпове, не е подходящо да се генерира огромен бюджетен недостиг. В интервал на напредък страната би трябвало да понижи недостига и да спести част от изключителните доходи, с цел да може да се употребяват в интервал на рецесия ", съобщи още той.

Велчев не вижда сериозен претекст за новите разноски, с изключение на задаващите се избори 2 в 1.

" Всеки рационален макроикономист си дава сметка какво ще стане, в случай че следващата година заради Ковид-19 или друга причина още веднъж влезем в рецесия. Тогава неизбежно дефицитът ще се усили повече и се спускаме по пропастта на високата инфлация и непостижимия държавен дълг ", предизвести експертът. 

Бившият министър разяснява и упованието за политическия план на негови сътрудници в служебния кабинет - Кирил Петков и Асен Василев. 

" Ако план на Кирил Петков и Асен Василев се материализира, поражда въпросът от кое място ще се търси поддръжка. Няколко партии ще станат донори на електорат, а сигналите, които тези бъдещи политици изпращат със своите политически дейности, са по-скоро леви ", уточни Милен Велчев.

" Ако съумеят да вземат участие в идните парламентарни избори, може това да докара до разтрошаване на този блокаж в Народното събрание. Може би те биха станали някакъв център, към който може да се кристализира една бъдеща коалиция ", счита той.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР