Снимка: БулфотоБившият евродепутат Светослав Малинов направи коментар за предстоящите парламентарни

...
Снимка: БулфотоБившият евродепутат Светослав Малинов направи коментар за предстоящите парламентарни
Коментари Харесай

Доц. Светослав Малинов: Предизборната кампания ще е различна и непълноценна

Снимка: Булфото

Бившият евродепутат Светослав Малинов направи коментар за идните парламентарни избори на 28 март.

Тежко ни, в случай че ръководещите са си създали тънката сметка, че слабото гласоподаване ще им обезпечи още един мандат. Това сподели за обзорното предаване „ Това е България “ на ръководителят на катедрата по политология на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ и някогашен евродепутат доцент Светослав Малинов.

Осигуряването на всеобщо гласоподаване би трябвало да е приоритет, с цел да не се нарушат правата на жителите, акцентира той.

„ Освен в случай че ръководещите не са си създали някаква тънка сметка, че в случай че не създадат нищо, гласуването ще бъде ниско и тяхната изборна машина и дисциплинираност по места ще им донесе триумф. Ако те са си създали такава сметка – тежко ни. Ако се стигне до осъществяване на парламентарни избори без никакви специфични нови процедури, облекчаващи гласуването, тежко ни. Това ще бъдат тежки, непредставителни избори, които ще основат съществено напрежение и няма да решат нищо. Идеята на всички е, че изборите вземат решение проблемите при демокрацията, че след тях нещата се подреждат и успокояват “, сподели той.

Тези, които са желали предварителни избори, би трябвало да са удовлетворени, че датата за парламентарни избори е точно 28 март – първата допустима, разяснява още Малинов, написа epicenter.bg.

Според него предизборната акция ще е друга и до някъде непълноценна.

Акцентът ще падне върху медиите и обществените мрежи, допусна доцент Светослав Малинов.

Рекордно ниска интензивност и извънредно непредставителни парламентарни избори ни чакат, в случай че не се вземат предварителни ограничения, които да пощадят гласоподавателите, разяснява още Малинов.

Твърде евентуално е на 28 март, поради COVID-19, физически присъстващите хора, които да гласоподават в единствения вероятен ден, да са прекомерно малко. Малинов даде няколко разновидността за осъществяване на изборите при актуалната обстановка.

„ Първият вид е гласоподаване по пощата. Това става с авансово готова документи и плик. Гласува се на съответно място, където може да се ревизира дали индивидът съществува в изборните описи. Просто вместо урна има пощенска кутия, която е отворена две-три седмици по-рано. Възможно е да се създадат и непрекъснато настоящи изборни секции в границите на дни и на седмици, с цел да не се струпва всичко в един ден. Не мисля, че е толкоз неуместно да се създадат и изборни секции навън. Това го има в международната процедура. Трябва да си дадем сметка, че би трябвало да облекчим искащите да гласоподават жители в условия на пандемия “, разяснява той.

Доц. Светослав Малинов означи, че сега дейности в тази тенденция не се следят.

Според изборното ни законодателство, обаче, гласоподаване по пощата не е планувано. А специалисти настояват, че с цел да се доближи до това, е нужна дейна регистрация на българските жители, имащи право на глас.

Призиви за дейна регистрация на гласоподавателите има от години, само че никоя от до момента управлявалите политически партии не е посмяла да го направи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР