снимка БулфотоБезработицата се покачва спрямо края на миналата година, не

...
снимка БулфотоБезработицата се покачва спрямо края на миналата година, не
Коментари Харесай

Сачева: Безработицата се покачва, не съм оптимист

снимка Булфото

Безработицата се повишава по отношение на края на предходната година, не съм оптимист

Безработните към днешна дата са близо 230 600 души, като безработицата през януари се е повишила леко, спрямо декември 2020 година - от 6,7% до 7%.  " Тази разлика се получава поради затворените бизнеси, които не са съумели да преобразуват работата си, не са видели вероятност за в бъдеще и са освободили личния състав си. През февруари с новите стратегии по Националния проект по заетостта ще можем да наваксаме безработните ", уточни министърът на обществената политика Деница Сачева в предаването " Карай напряко " по Нова тв.

Тя съобщи, че не оптимист във връзка с справяне с безработицата у нас, само че е реалист и счита, че тя ще се резервира в едноцифрено число, което обаче  " не е гаранция, че няма да се повиши ".

Сачева сподели, че е мъчно да се вземат подпомагащи ограничения за хората, които са развивали бизнес в сивата стопанска система, без да бъдат ощетени изрядните данъкоплатци. " При нас дойдоха разнообразни поръчки, които се бяха записали с неточните стопански кодове. Например, заведения за хранене са се записали като мелници или интернет снабдители ", уточни общественият министър. По думите й, подобен тип регистрация е направена, защото постоянно притежателите са почнали развиването на бизнеса си в един бранш и след това са създали заведения за хранене. Тя напомни, че  " всякога, когато се опитваме да заобиколим разпоредбите, може и да спечелим, само че в дълготраен проект може и да загубим ".

Сачева не се ангажира с мнение дали на 1-ви март ограниченията ще бъдат разпуснати и заведенията за хранене ще отворят. " Може да се намерят компромисни решения. Например да отворят навън или да работят със мощно понижен потенциал ", посочи тя. И уточни, че при започване на април към 392 000 пенсионери, които получават пенсия в размер от 300 до 369 лв., ще получат по 120 лв. еднократно, за да си закупят хранителни артикули. " Целта ни е тези, които са най-засегнати, да получат най-голяма поддръжка. Такива са игрални зали, заведения за хранене, заведения и всички останали, които са най-дълго затворени. А за някои даже е допустимо ограниченията за подкрепяне да са в действие и след септември 2021 година

Деница Сачева отхвърли да разяснява кой ще е новият министър-председател, в случай че ГЕРБ стане първа политическа мощ на парламентарните избори. " Да не слагаме каруцата пред коня. Практиката в ГЕРБ е постоянно водачът на партията да бъде и министър председател. Това е всекидневно. Но дано да минат изборите и ще види. Няма да скрия, че съм разочарована и възмутена от непрекъснатото критикуване на президента Румен Радев във връзка с държавното управление, ограниченията, образованието, и то безпричинно. Президентът ще бъде запомнен с непрекъснатите си рецензии и с нищо друго ", сподели в умозаключение министърът на обществената политика Деница Сачева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР