снимка: БулфотоБеше премахнат лимитът от 35 избирателни секции в страни

...
снимка: БулфотоБеше премахнат лимитът от 35 избирателни секции в страни
Коментари Харесай

След 14-часов работен ден депутатите приеха промени в Изборния кодекс

снимка: Булфото

Беше отстранен лимитът от 35 изборни секции в страни отвън Евросъюза.

Неограничен брой на изборните секции в чужбина, 100-процентно машинно гласоподаване в изборните секции с над 300 души, нов и понижен състав на Централната изборна комисия, видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

Това гласоподаваха дефинитивно депутатите през близо 14 часовия парламентарен маратон в четвъртък. Дебатите по измененията на Изборния кодекс продължиха през целия ден и завършиха малко преди 23.00 часа.

Съставът на Централната изборна комисия се понижава от 20 на 15 членове и ще се назначава от президента въз основа на оферти на парламентарните партии. 

Депутатите одобриха и опцията да се апелират решенията на ЦИК в тридневен период пред съответния административен съд. Според признатите текстове съдът преглежда жалбата и се произнася по нея в период от три дни, като решението на съда може да се апелира пред Върховния административен съд.

Народните представители одобриха окончателно да има гласоподаване единствено с машини в изборните секции с над 300 души. До гласоподаване с бюлетини ще се стигне единствено при механически проблем.

Броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се предава онлайн. Редът и изискванията, по които ще се организира видеонаблюдението, ще се дефинират от ЦИК, а техническото обезпечаване се разпорежда на Министерския съвет.

Няма да има регион " Чужбина ", защото не бе призната методиката, по която ще става районирането.

В същото време депутатите взеха решение, че няма да има гласоподаване по пощата зад граница. Отхвърлено беше и предлагането за въвеждане на пробното отдалечено електронно гласоподаване на президентските избори.

Народните избраници също по този начин одобриха пропорционалната изборна система за избор на народни представители да се ползва до осъществяване на първите постоянни избори за народни представители след влизането в действие на този закон.

Това бе направено по предложение на депутатите от " ИТН " Ива Митева, Виктория Василева и Тошко Йорданов.

Парламентът отхвърли предлагането на ГЕРБ от текста да отпадне думата " постоянни ". А това на процедура значи, че пропорционалната система няма да важи и след възможни предварителни избори.

Така, въпреки в Изборния кодекс да не се планува категорично въвеждане на мажоритарен избор, депутатите спориха " за " и " срещу " тази концепция.

От ГЕРБ настояха мажоритарно гласоподаване да се вкара незабавно и упрекнаха " ИТН ", че се отмята от предизборно заричане. От Българска социалистическа партия пък бяха безапелационни, че сходна система е неприложима в български условия.

Депутатите също по този начин взеха решение, че карантинираните поради ковид ще могат гласоподават с преносима урна на мястото, на което са в изолираност, без значение дали имат сегашен адрес там, като ще могат да подават заявки и в деня на вота.

Жителите на селата с нас 100 души ще могат да избират кмет. Досега ограничаването беше за селища с население от над 350 души.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР