снимка: БулфотоБензинът и дизелът вече са над два лева.Какви са

...
снимка: БулфотоБензинът и дизелът вече са над два лева.Какви са
Коментари Харесай

Чувствително поскъпване на горивата от началото на годината у нас

снимка: Булфото

Бензинът и дизелът към този момент са над два лв..

Какви са трендовете?

С към 13 на 100 са поскъпнали бензинът и дизелът от началото на годината. Това заяви в Сутрешния блок на Българска национална телевизия изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация - Андрей Делчев. Според него аргументите за този растеж се дължат на интернационалните котировки, а не на икономическата обстановка у нас.

Най-масовият бензин и дизелът минаха психическата граница от 2 лева в огромните вериги у нас. Най-голямо е покачването в бензиностанциите край граничните ни пунктове.

От петролната и газова асоциация обясниха, че нарастването е почнало гладко, още при започване на годината, а аргументите са напълно външни, предава Българска национална телевизия.

" В началото на март ОПК задържа рестриктивните мерки върху квотите за произвеждане, с което постанова недостиг на пазара в действителност. Това е главната концепция - да има по-ниско предложение, по отношение на търсенето, което да докара до нарастване на цените. Пазарът незабавно реагира с няколко % нагоре ", съобщи Андрей Делчев.

Пандемията също също е оказала въздействие.

" В началото на февруари пазарите чакаха, че след втората вълна на пандемията ще има възкръсване. Т.е. имаше вяра, която също тласна цените нагоре. Спекулантите, вложителите, също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и подвигнаха цената ", разяснява Андрей Делчев.

Той увери, че няма операция на цените у нас, които били едни от най-евтините в Европейски Съюз.

" Когато цените вървят нагоре, всеобщият консуматор, този, който не следи пазара, счита, че това е резултат на нечиста сделка. Не е по този начин. Логиката е, че когато търговците на едро и рафинерията вдигнат своите цени и търговците на дребно реагират по същия метод ", добави Андрей Делчев.

Според него цените би трябвало да се успокоят, макар отрицателните прогнози, че вид Бренд ще трансферира 63 $ за барел.

" Някои плануват да стигне 70-80 $.Моята прогноза е по-скоро в смисъл, изключително с тези ограничавания, които страните постанова, свързани с Ковид, цената по-скоро ще се задържи или даже леко ще падне надолу ".

Според Делчев основаването на верига държавни бензиностанции у нас от Държавна петролна компания надали ще смъкна цените на горивата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР