Снимка БулфотоБългария променя своя курс по отношение на енергийните проекти,

...
Снимка БулфотоБългария променя своя курс по отношение на енергийните проекти,
Коментари Харесай

Руски анализатори: България обръща курса на Изток

Снимка Булфото

България трансформира своя курс във връзка с енергийните планове, само че и освен. Това пише в собствен материал в. ”Независимая Газета ” след визитата в Москва на президента Румен Радев и в навечерието на визитата още веднъж там на премиера Бойко Борисов, заяви бТВ.

Авторът Олег Никифоров напомня по какъв начин след идването си на власт през 2009 година водачът на ГЕРБ е бил отрицателно надъхан към взаимните планове с Русия с претекстове за рисковете за българската екология, суверенитет и цивилизационен избор. Той цитира специалисти от Московския център „ Карнеги ”, съгласно които това държание е било подбудено от упованията Европейски Съюз да помогне на България по газовите въпроси.

Според " Независимая газета " Борисов обаче е трансформирал визията си за енергийното бъдеще на България.

Припомня се също, че на мястото на евроатлантика Росен Плевнелиев, през днешния ден в президентството е по-благоразположеният към Русия Румен Радев, а в ръководещата коалиция са не проевропейските либерали, а националисти, измежду които има и такива, които признават Крим за съветски.

Според изданието обаче по-голяма причина за смяната в отношението е разочарованието на българското общество и политици, че „ почтено и усърдно са следвали условията на евроатлантическата взаимност, ограничавайки връзките с Русия, само че не са получили от Запада никакво обезщетение за така виновното си държание ”.

Така " катарзисът " на Борисов настъпил, откакто няколко години е обсъждал с европейските водачи своя план за Балкански газов хъб, събиращ " нефт от най-различни снабдители ", само че не е получил поддръжка за реализирането му.

Авторът дава за образец и плана за създаване на АЕЦ " Белене ", след който Западът оставил България " сама със скъсани контракти, интернационалните арбитражни процеси и погашение на обезщетение ".

Никифоров приключва материала си с констатацията, че в новите условия на многополюсен свят и влошаващи се връзки сред Съединени американски щати и Европа политиците на Стария континент стартират в по-голяма степен да следват ползите на личните си страни: „ Това надали ще провокира раздробяване на Европейски Съюз или на НАТО. Но, както сочи визитата на Румен Радев, центробежни трендове съществуват ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР