Снимка Булфото4000 души среднодневно се обслужват в бюрата по труда

...
Снимка Булфото4000 души среднодневно се обслужват в бюрата по труда
Коментари Харесай

Ще има бонуси и за 6100 служители от социалната система

Снимка Булфото

4000 души среднодневно се обслужват в бюрата по труда в последните седмици, заяви тя. Във всички регионални градове ще бъдат изпратени служители на реда, с цел да се помогне за реда на опашките. В доста регионални градове открихме спомагателни офиси, с цел да може да се обслужват хората без напрежение, заяви министър Деница Сачева на брифинг, цинитирана от econ.bg .

103 000 разнообразни заявки са обработили от началото на изключителното състояние. 61 644 са се записали като безработни от 13 март насам. 32 041 от тях са поискали парично обезщетение за безработица от Национален осигурителен институт. 9830 са почнали работа. Национален осигурителен институт към този момент е отпуснал 15 404 компенсации, междинният размер е 650 лева Под 3% употребяват електронни услуги.

Всички, които се включат на работа в селското стопанство, могат да получават и обезщетение за безработица, и възнаграждение за работата си. Направихме облекчение за интервала на изключителното състояние, с което договорите ще могат да се подписват освен за един ден, само че и за целия интервал, заяви Сачева. " Не можем да караме принудително хората да работят нещо, което не желаем, само че направихме всичко допустимо да ги подтикваме да намерят работа ", разяснява тя.

До през вчерашния ден са подадени 873 заявки за включване в схемата 60/40 на 12 455 служащи и чиновници. Повечето работодатели са микро и дребни предприятия от секторите ресторантьорство, хотелиерство, преработваща индустрия, произвеждане на мебели и други Предстои смяна на постановлението на Министерския съвет за тази мярка, с която ще се отрази решението на Народното събрание да покрие и част от осигуровките за сметка на работодателя. След правно пояснение и съвещания със обществените сътрудници Сачева заяви, че страната ще поеме 60% от осигурителния приход и осигуровките за тези 60%, които са за сметка на работодателя. Това е поредна смяна на схемата, откакто при гласуването се сътвори чувството, че страната ще поеме цялата осигуровка на работодателя.

Хората, които са на терен, които работят при извънредно тежки условия, изрично и хората от бюрата по труда, и инспекторите по труда, и обществените служби, ще получат спомагателни хонорари. Няма отлив на чиновници, имаме единични случаи, които напущат, сподели Сачева. Тези хора работят за ниски заплати, тъй че се надявам на схващане от страна на обществото, разяснява тя. Става въпрос за към 6100 души - 3000 от тях в бюрата по труда, 350 инспектори, останалите са обществени служащи. Сумата е въпрос на планове, средствата ще са от оперативната стратегия и отчасти от държавния бюджет.

Разполагаме с към 300 млн. лева от оперативната стратегия, които ще бъдат ориентирани към субсидирана претовареност в поддръжка на работодателите, както и за ограничения, ориентирани към безработните лица след рецесията, тъй като ежедевно мислим, че би трябвало да предлагаме нови ограничения за интервала след 13 май, сподели Сачева. Една от ограниченията е да бъдат подкрепени работодателите с 40% от минималната заплата и осигуровките за това в границите на 2 месеца след приключване на присъединяване в схемата 60/40. Подготвя се и съответна поддръжка за безработни за бързо кариерно насочване, обмисляне и образование, както и валидиране на умения.

Схемата 60/40 не е универсална мярка, нито е икономическа мярка, това е мярката, която се отнася за хората, които работят, тя е за претовареност, разяснява общественият министър. Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм е преди всичко по нови безработни, търговия е на второ място, преработваща индустрия е трета, разяснява Сачева. 745 са хората, които идват от чужбина и са оповестили, че са останали без работа поради коронакризата.

Имаме сигнали, че работодатели принуждават чиновници да се разделят по взаимно единодушие. Призоваваме хората да не се съгласяват на такива условия, защото те са в техен ущърб.

Секторите, в които се наемат хора, са свързани с онлайн търговия, доставки, хранителни вериги, охранителна активност, преработване на боклуци, сподели Сачева.

При ненапълно работно време на компаниите, 4-те часа се изплащат от работодателя, а върху останалите 4 часа 60% се поемат от страната, разгласи министърът. Така излиза, че при такава обстановка помощта отново се оказва по-малка.

Всички аграрни производители да бъдат дейни и да заявят пред бюрата по труда нужната работна ръка за селското стопанство, прикани министърът на земеделието Десислава Танева. Първо, стартира розоберът след месец. Тя увери, че регистрирани в бюрата по труда няма да изгубят компенсациите си, в случай че се включат в акциите за прибиране на реколтата.

Взели сме всички ограничения за Великден до потребителите да стигне българско агнешко месо, увери още министърТанева. Списъци с ферми, които имат право да колят животни, ще бъдат показани пред Министерство на вътрешните работи и от тях може да пазарят клиентите. На 67 кланици са обезпечени помощни по 7 лв. на агне, с цел да обезпечат агнешко месо до крайния консуматор. 

Фонд " Земеделие " ще обезпечи 30 млн. лева за нисколихвени заеми на български производители на плодове и зеленчуци. Удължава се срокът на договорите по капиталова помощ за растениевъдство, хладилници в отглеждането на животни, мобилни мандри и кланични пунктове.

След предварителна връзки с над 160 дребни локални търговци храни по области е контрактувано те да оферират локално произвеждане на плодове и зеленчуци. До  края на май ще бъде обезпечена и финансова помощ за тези търговци, разгласи земеделският министър.

Министър Танева изрично съобщи, че страната ще вкара обвързване за огромните търговски вериги да оферират локална истинска продукция. " В това няма вмешателство в сегашните им канали на доставки, логистика и разпространяване. Това е минималното, което сме длъжни да вършим като държавници, с цел да съхраним нашия народ ", съобщи Танева. Тя дефинира като операция рецензиите на Сдружението за съвременна търговия, което сплотява огромните търговски вериги в страната. " В тези условия на рецесия може пенсионер да подари пенсията си, а не може търговски вериги с такива огромни обороти да създадат старания и да даде опция за българския производител ", сподели още министърът.

По думите й, с цел да влезе в действие регулацията за комерсиалните вериги, с изключение на държавно разпореждане, се постанова и законова смяна, която ще бъде направена идната седмица.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР