Снимка: Булфото, видео: Бойко Борисов, фейсбукЗдравният министър съобщи новина за

...
Снимка: Булфото, видео: Бойко Борисов, фейсбукЗдравният министър съобщи новина за
Коментари Харесай

Зравният министър: Очакваме първите 125 хиляди дози ваксина в края на годината или началото на новата

Снимка: Булфото, видео: Бойко Борисов, фейсбук

Здравният министър заяви вест за имунизацията против коронавирус, която касае всички българи. Денят, в който всеки ще може да се имунизира против вируса, наближава.

Първите дози ваксина против ковид се чакат в България в края на годината или при започване на новата. Това оповестява здравният министър Костадин Ангелов по време работно заседание за ограниченията в поддръжка на бизнеса и жителите в изискванията на пандемията, извършено под управлението на премиера Бойко Борисов, фрагменти от което се пуснати и във фейсбук профила на премиера.

Ангелов добавя, че става дума за 125 хиляди дози на компанията " Пфайзер ", с които ще бъдат имунизирани първо медиците, възрастните хора в обществени домове и учителите. Подчерта за следващ път, че имунизацията ще е безвъзмездна и доброволна.

Посочи, че взаимно с ръководената от основния здравен контрольор Ангел Кунчев конструкция интензивно се работи по проект за имунизиране и се приготвя логистиката за приемането на имунизацията, която се нуждае от специфични условия за предпазване, написа

Междувременно здравният министър регистрира и спад на заболеваемостта, въпреки че подобен се очакваше да дадат новите ограничения, въведени от петък вечерта, освен това след минимум две седмици. Той афишира, че над 12 хиляди души са излекувани от COVID-19 единствено за предходната седмица, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост от 1000 случая на 100 хиляди, като в тази група остават единствено две области - Габрово и Кюстендил. " Така че сме малко обнадеждени във връзка с натиска, който чакаме върху здравната система, защото той бе много сериозен в София ". Обявява още, че в народен проект няма дефицит на персонални защитни средства и дезинфектанти, а медикаментът ремдесивир е към този момент с контролирани доставки и е обезпечен за всички български пациенти.

Премиерът Борисов на собствен ред твърди, че имунизациите ще са доброволни и безвъзмездни и се разпорежда проектът за слагането им да бъде подготвен оптимално бързо. Ремдесивирът е безвъзмезден за пациентите, има за всички, твърди той с претекста да не се злоупотребявало с него.

Не желая да слушам, че има проблеми със заплащането на медицинските служащи на първа линия, с медикаментите и защитните дрехи и с готовността за ваксини.

Здравният министър увери, че още през днешния ден по сметките на медиците, за които има пропуски, ще бъдат преведени полагащите им се по 1000 лева за работа с ковид на първа линия. За подобен случай се разбра през вчерашния ден в Поморие. Посочи и че в народен проект няма дефицит нито на медикаменти, нито на защитни средства.

Помощта продължава да се готви

На съвещанието, на което още веднъж бяха повторени желанията на държавното управление да пусне още ограничения в помощ на бизнесите и хората, които не могат да работят поради ограничаващите ограничения, Борисов се разпорежда при инспекциите за спазването им здравните управляващи да са хем строги и безкомпромисни, хем оптимално вежливи с хората и да преглеждат всеки един случай поотделно. Не би трябвало никой да остане с усещането, че ограниченията са самоцелни и да се тормози бизнесът или отишлите да си почиват. Този баланс би трябвало доста деликатно да го държите, дава инструкции той. Посочва, че тази седмица е извънредно значима, тъй като по нея щяло да се види " платото (в броя новозаразени - бел. а.) дали върви ". Втората седмица от новите ограничения пък щяла да покаже какъв е натискът върху лечебните заведения. Напомня, че е заречен на затворените бизнеси на 21 декември да има разхлабване. " Но най-важната мярка е броят на излекуваните, да преминем през тази война и бизнесът самичък да си изкарва парите ", показва той. В броя на оздравелите обаче управляващите включват и всички, на които е изтекла карантината, без да са им правени проучвания.

Министърът на обществената политика Деница Сачева рапортува, че в петък са изменени изискванията на мярката " Заетост за теб ", тъй че безработни могат да се наемат за 6 месеца против възнаграждение от 610 лв. до края на годината и 650 лв. от идната година, колкото е минималната заплата. Изрежда и останалите към този момент настоящи ограничения като от през днешния ден може да се кандидатства за 24 лева дневна помощ при 8-часов работен ден за личния състав на затворените бизнеси. " Работодателите могат да комбинират новата мярка дружно с останалите помощи - 60 на 40 или 80 на 20, в случай че са от бранш хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и превоз ", показва Сачева.

От думите на министъра на стопанската система Лъчезар Борисов се схваща, че през днешния ден няма подготвеност да се разгласи нова мярка, обявена към този момент към седмица в помощ на бизнеса. Обявява, че изискванията по нея ще бъдат обявени тази седмица, като добавя, че за първи път в процедурата ще се включи и Национална агенция за приходите за по-бързо. Подкрепата ще е % от оборота на засегнатите от болестта компании, да се кандидатства и до седмица по-късно парите да се изплащат от Национална агенция за приходите. Впоследствие Национална агенция за приходите ще си получи направените прехвърляния от средства по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". По нея към този момент бяха заделени средства в помощ на бизнеса, само че времето за разглеждане на документите на претендентите е доста дълго.

На фона на голям брой заявления от страна на туристическия бранш, който е измежду най-пострадалите и част от който до момента не е получил никаква помощ, отрасловият министър Марияна Николова регистрира на съвещанието, че секторът стои устойчиво.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР