Снимка БулфотоСветият синод на Българската православна църква е взел решение

...
Снимка БулфотоСветият синод на Българската православна църква е взел решение
Коментари Харесай

Гръцки вестник: България използва и Църквата, за да разшири влиянието си в региона

Снимка Булфото

" Светият синод на Българската православна черква е взел решение да одобри настояването на разколническата така наречен Македонска православна черква и да й помогне да излезе от изолацията, в която попадна след отделянето си от Патриаршията на Сърбия, оповестява гръцкия вестник Liberal и разяснява, че по този метод, " България с изключение на мощната поддръжка на европейската вероятност, употребява и Църквата, с цел да разшири въздействието си в района, което е една от характерностите на българския иредентизъм ", написа 24 часа .

Вестникът напомня, че до това решение се е стигнало единствено няколко дни след взаимното съвещание на държавните управления на България и Македония и след почналите арести на деятели на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, и след началото на делото за щурма на Народното събрание в Скопие.

Според Liberal опозицията е подложила на яростна рецензия " отварянето " на държавното управление на Зоран Заев както към България, по този начин и към Гърция и Албания. Вестникът цитира мнението на Светия синод на БПЦ, съгласно което е въпрос на " заветен дълг " да се поддържа Македонската православна черква пред останалите църкви от православието и да се признае статута й, както и думите на патриарх Неофит, че това са " наши братя и наши хора ".

Liberal написа още, че автокефалността на македонската черква не е приета от никой, защото се счита за схизматична и се самопровъзгласила съдебна експертиза, макар опозицията на Сръбската православна черква, към която принадлежи от 1967 година

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР