Снимка БулфотоПрез тази година политическият календар включва важни избори, първият

...
Снимка БулфотоПрез тази година политическият календар включва важни избори, първият
Коментари Харесай

Цветанов: Поставяме си за задача ГЕРБ да има поне шестима депутати в следващия ЕП

Снимка Булфото

„ През тази година политическият календар включва значими избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият - за локални органи на властта. Това подсигурява натоварен политически спор през цялата година, който би трябвало да подтиква законодателната интензивност на българския парламент и работата на всички държавни институции. Много ми се желае през идващите месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите причини да вземат връх над заклинанията. Сред нас има политици, които към момента не схващат, че хората не одобряват обидно кресливия им звук. Защото съгласно значително българи сходен възторг е надълбоко неоткровен и непроизводителен “, съобщи в декларация от името на ПГ на ГЕРБ ръководителят й Цветан Цветанов, цитира вести.бг.

„ Политическа партия ГЕРБ се гордее с това, че е възприемана като най-европейската партия у нас. Това настояват близо половината българи в проучвания от декември 2018 година Българска социалистическа партия е определяна като изрично проевропейска партия едвам от 11%. На този декор наподобява разумно управлението на Българска социалистическа партия да си показва евровота основно като мотив за измерване на силите сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ и като оценка за ръководството на ГЕРБ.

От 23 до 26 май към 500 милиона жители на Европейски Съюз ще избират 705 евродепутати, включително и 17 български. В ГЕРБ си слагаме задачата да имаме 6-има или повече евродепутати в идващия Европарламент, както и да работим за това ЕНП да бъде първа политическа мощ. ЕНП извършва обещанията си от 2014 година – върнаха европейската стопанска система към напредък. Създадени са 12 милиона нови работни места. Безработицата е с най-ниските равнища от 2008 година. От 2015 насам броят на противозаконните имигранти е намалял с 90 %, с помощта на подхванатите ограничения. Тези резултати са реализирани с политики и старания на всички страни от Европейски Съюз. Пред Европа остават общи провокации, които не могат да бъдат решени от нито една страна поотделно. Осъзнавайки това, още при започване на февруари т. година, ГЕРБ ще инициира цивилен разговор под надпис " Европа в нашия дом ”. Всички би трябвало да работим за по-сигурна, просперираща, обективна, устойчива и единна Европа.

Ние от ПГ на ГЕРБ поддържаме Европейския парламент в желанието му да трансформира евровота в „ избори за Европейския съюз ”. Избирателите би трябвало да знаят какъв е залогът на вота им. От 2018 година тече общоевропейски цивилен спор за бъдещето на Европа. Над 8000 младежи от страните-членки обобщиха упованията си към Европейски Съюз в 100 хрумвания, като първите 10 бяха показани в Екологичен потенциал в границите на „ Младежкия парламент ” през ноември 2018 година

На идните локални избори предстоящо всяка партия ще се стреми освен да победи, само че и да се показа по-добре спрямо предходни избори. Сега ГЕРБ ръководи 130 общини с население от 5 млн. и половина души. Искаме да погледнем с повече оптимизъм и към обитаемоте места, в които до момента не сме печелили локален избор. Без съмнение ще предлагаме сегашните ни кметове, които са възприемани като сполучливи. Ще подкрепим хората, които потвърдено са съдействали за възстановяване на средата на живот в своите обитаеми места. Освен в партийните оценки, ще се вслушаме и в публичните настроения. Ще дадем „ зелена светлина ” на проработилите районни политики. Целта ни е да организираме поредна районна политика, която да се употребява с публично утвърждение и надпартийна поддръжка. Поради това ще поддържаме и сполучливи кметове, които са издигнати от инициативни комитети, само че с които сме имали добър разговор през последните 4 години.

Един от значимите законодателни цели за новия парламентарен сезон е обвързван с дебата за промени в Изборния кодекс. Ще се съобразим с отчетите на ЦИК за извършените опити, както и с анализите на Българска академия на науките и на Софийския университет за електронното гласоподаване. Търсим баланс сред високотехнологичен избирателен развой и привличане на вота на българите от чужбина от една страна, и реализиране на гаранции за сигурност на вота - от друга. Предстоят промени в Закона за правосъдната власт, съгласно проекта към Актуализираната тактика и рекомендациите в отчетите по Механизма за съдействие и оценка на Европейска комисия. Ще усъвършенстваме режима на асимилиране на програмни средства от структурите в правосъдната система. Ще работим по Наказателно-процесуален кодекс, Граждански процесуален кодекс и Административнопроцесуален кодекс, както и за одобряване на съдийското самоуправление и развиване на електронното правораздаване. Чрез промени в Наказателен кодекс и в Закона за битка с домашното принуждение, ще доразвием режима на битка с домашното принуждение и отбраната на персоналните права на дамите и децата. Ще завършваме едногодишната инспекция по използването на Антикорупционния закон и откакто отчетем мненията на всички институции, ще го усъвършенстваме. Промените, които ще създадем в комерсиалното законодателство, ще покачат сигурността на комерсиалния оборот и ще защитят българските и задграничните вложители. Ще развиваме и законодателството за електронни административни услуги и електронна правна идентификация на субектите.

В предпочитаната за нас сфера на образованието внасяме Изменение на Закона за висшето обучение за рационализиране на акредитацията на висшите учебни заведения и гарантиране на по-добро качество на образованието. Предлагаме стратегия за развиване на компетентности и умения, нужни за времето на Индустрия 4.0. Ще предизвикваме „ Клуб по диспути ” към Народното събрание, с цел да развием гражданските компетентности и кариерното насочване на младежите.

За интервала от 2017 до 2019 година бюджетът се усили с към 10 милиарда лева Така, без да сме променяли параметрите на данъчната политика, към този момент можем да си позволим да преразпределяме повече средства, което значи, че българите създават повече. През 2019 година насочваме напъните си към присъединение на страната ни към ERM II и Банковия съюз. България е първата членка на Европейски Съюз отвън еврозоната, която пое по пътя към еврото откакто Банковият съюз бе значително приключен. Предстои оценка на качеството на активите от ЕЦБ, както и следващи стрес-тестове. Надяваме се те да потвърдят стабилността на банковата ни система.

В сферата на опазването на здравето регламентирахме нормативно действието на единната национална здравноинформационна система и чакаме главните й детайли да бъдат построени до края на годината. След измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с които въведохме прецизно и обективно наблюдаване на наличностите и надзор на паралелната търговия с медикаменти, чакаме превъзмогване на недостига на животоспасяващи и животоподдържащи лекарства за българските жители. Ще продължим публичните и експертни полемики в търсене на оптималния здравноосигурителен модел. ПГ на ГЕРБ моли към сътрудниците ни народни представители в Народното събрание - дано бранш „ опазване на здравето ” от терен на остра политическа дискусия се трансформира в образец за надпартиен разговор в полза на българските жители.

През 2019 година ще се одобри нов закон за ВиК. Общо 1.35 милиарда лева за вложения във ВиК структурата ще получат 14 ВиК оператора. Предстои да завършваме първия стадий от програмата за саниране и да създадем модел за продължаването й. След измененията в нормите за планиране на пътища, отнасящи се до тяхното качество и сигурност, през 2019 година имаме намерение да приключим построяването на правата „ Ябланица-Боаза ” от Автомагистрала Хемус и доизграждането й към този момент е необратим развой. Ще стартираме процедурата по построяването на пътя Видин-Ружинци и ще сключим контракт за построяването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле.

В сферата на земеделието се чака до края на февруари държавното управление да внесе в Народното събрание план на Закон за собствеността, поземлените връзки и опазването на земеделските земи. През тази парламентарна сесия ще работим и по Закона за храните, както и по Закон за българската маслодайна роза – в отговор на настояванията на производители и преработватели.

За нас от ГЕРБ, тематиката за обединяването зад национални дела, е изключително значима. Неслучайно слоганът на българското европредседателство беше „ Съединението прави силата ”. Каузи не липсват и през днешния ден, когато в Брюксел стачкуват превозвачите от транспортните компании, които имат принос към Брутният вътрешен продукт на България. Наясно сме, че в случай че се одобряват регулациите в пакет „ Мобилност 1 “, по-големите български компании ще бъдат принудени да работят в централна Европа, или в страни, в които регулациите не важат. По-малките компании просто ще банкрутират. В сходна обстановка сме длъжни да защитим ползите на превозвачите. Още повече, че митингите им се поддържат всеобщо от българите, освен това без значение от техните политически пристрастия. Премиерът Борисов, министри и евродепутати от България, неведнъж през 2017-18 година поставяха казуса на най-високо европейско равнище. Ето това е образец за единство на нацията зад идея.

През 2019 година Пловдив е Европейска столица на културата. Местната власт, хората на духа и културата и гражданското общество се сплотиха и сътвориха своя план „ Заедно ”, с цел да осъществят над 400 артистични събития. Те получиха поддръжка от бизнеса, както и от всички етнически общности, които имат вяра, че разговорът, уважението и общата идея трансформират нашите градове и нас самите. Над 1200 доброволци от страната и чужбина ще работят за задачите на Европейската столица на културата в България. Близо 100 читалища от страната ще показват вековните ни обичаи и самодейното ни изкуство. Творци от 30 страни ще вземат участие в програмата. Над 2 млн. са предстоящите гости на Пловдив, които ще се срещнат с културното ни завещание. Ето още един добър образец за единство в името на национална идея.

Не по този начин обаче схваща единението президентът, който посвети на рецензии към ръководещите обръщението си към нацията в новогодишната нощ. Румен Радевпрепотвърди нежеланието си да работи за хората дружно с техните избраници отпред на властта. За какво единство приказва той тогава? Неслучайно някои дефинираха думите му като експанзия, други - като революционен възторг в конгресна зала, а трети - като израз на персонални политически упоритости. Европейски медии разясниха,че речта му е „ свръхполитизирана ” и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той съумява само да предизвика разделяне и ненавист.

Ето за какво аз бих желал през 2019г. в Народното събрание да имаме повече общи и извоювани от всички нас дела в името на българите “, съобщи Цветанов от трибуната на Народното събрание.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР