снимка: БулфотоПфайзер е най-предпочитаната ваксина срещу COVID-19 в Карлово и

...
снимка: БулфотоПфайзер е най-предпочитаната ваксина срещу COVID-19 в Карлово и
Коментари Харесай

Лекари и стоматолози в Карлово отказват да си поставят трета доза на ваксината

снимка: Булфото

" Пфайзер " е най-предпочитаната ваксина против COVID-19 в Карлово и региона. До момента са имунизирани 5000 души.

Причината била,  че сега се предлага единствено от тази, която е със период на валидност до септември. Те се притесняват, че това е биологичен артикул и удължаването на периода на валидност може да докара до риск за здравето, предава Българска национална телевизия.

Стоматолозите в Карлово бяха първите, които се имунизираха против COVID-19 с " Пфайзер " през февруари месец. А в този момент към този момент е време и за трета доза. Преди дни с огромно удивление научили, че има заповед на министъра на опазването на здравето за удължение периода на валидност на имунизацията с още три месеца.

" Фирмата подхожда като същинска компания, тя споделя, в случай че са спазени всички условия на предпазване, единствено че в писмото, което разпратено е написано, че новият период важи за флакони, които са създадени след 10 септември и ново изречение, че би могло да се употребява и флакон, който е създаден преди 10 септември. Аз не оборвам дали имунизацията ще е годна или не, аз не съм сигурен в метода, по който тя е съхранявана ", съобщи доктор Иван Моллов, стоматолог.

От РЗИ-Пловдив обясниха, че имунизациите са съхранявани вярно и не би трябвало да има никакви опасения. Срокът на валидност е продължен с 3 месеца за всички ваксини на " Пфайзер ", които са създадени след юни 2021 година и до март 2022 година Министерството на здравеопазването разполага с писмо от компанията производител и позволение от Агенцията по медикаментите и Европейската комисия по медикаментите.

" От март 2022 година самите флакони ще си бъдат с закрепен продължен период на самия флакон 9 месеца, а не както беше до момента 6. Това се отнася за имунизациите, които са съхранявани във фризери на -70 градуса.Тази ваксина по никакъв метод не е компрометирана ", съобщи доктор Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

Основният имунизационен пункт в Карлово е Общинският медицинския център. Управителят уточни, че Министерството на здравеопазването и РЗИ провеждат имунизационния развой и изрази безпокойство кой ще носи отговорност, в случай че има затруднения след слагането на трета доза от имунизацията на " Пфайзер ", чийто период на валидност бе до края на септември.

" Съхранението на имунизациите става единствено в границите на 5 дни при нас. Ние споделяме с доста елементарни хора. Те споделят вие сте тези, които ни дадохте гаранция, вие се длъжни да ни предупреждавате за каквато и да било във връзка с имунизацията, по този начин в случай че нещо се случи като извънредно ние ще носим отговорност като лекари, които сме сложили имунизацията ", съобщи доктор Атанас Юнаков - шеф на Медицински център в Карлово.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР