Снимка БулфотоПетел продължава да следи актуалната тема със свлачищата в

...
Снимка БулфотоПетел продължава да следи актуалната тема със свлачищата в
Коментари Харесай

Нанков: Има над 2200 свлачища в България, 990 от тях са активни

Снимка Булфото

" Петел " продължава да следи настоящата тематика със свлачищата в България. Днес зам.-министър разкри какъв брой са те у нас и какво се прави по въпроса. Има над 2200 регистрирани свлачища в България. 990 от тях са дейни. За предходната година има към 40 остарели свлачища, които са се задействали и 6 появили се отначало. Това изясни в " Денят стартира по БНТ с Георги Любенов " зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

" Само за януари 2021 година имаме над 50 новообразували се свлачища в страната. Какви са аргументите, геолозите по-добре биха обяснили, най-много климатичните феномени, атмосферните феномени, свързани с високи температурни амплитуди, с преовлажняване на почва, на скалните масиви. Това са геодинамични процеси, които за жалост тази година са с извънредно огромна периодичност ", добави зам.-министърът.

Той сподели още, че са отделени към 500 млн. и се работи превантивно по съвсем 100 свлачища и срутища на територията на републиканските пътища.

" Трайно и дълготрайно свлачищата не се укрепват декември, януари и февруари, а в летните и есенните месеци. Сега се правят единствено палеативни, спешни мероприятия ", изясни Нанков.

Във вторник стартира ремонтът на проблематичните нагънати 40 км на Автомагистрала " Тракия " към Стара Загора. Ремонтът на тунел Витиня на Автомагистрала " Хемус " пък ще завърши - чака се осветлението от немски снабдител.

" В България строим най-евтино в Европа. Средно у нас малко над 3 300 000 евро на километър. В прилежаща Румъния - малко над 6 млн., в случай че дам за образец една Словакия - 13 млн. ", сподели още зам.-министърът.

2024 година българските жители умерено ще пътуват по актуален европейски, с високо качество аутобан от София до Варна, безапелационен беше Нанков.

" С положителни темпове работи първата права, която работим до пътен възел Ловеч - Плевен - 52 км. Започнаха подготвителните действия по създаване на инженерни пътища и всички останали подготвителни действия по изваждане на хумуса, на отчуждените парцели в останалите 84 километра до Велико Търново ", добави Нанков, написа cross.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР