Снимка Булфото, архивВъпреки гратисните периоди, 79111 са глобените за неподновени

...
Снимка Булфото, архивВъпреки гратисните периоди, 79111 са глобените за неподновени
Коментари Харесай

Глобяват със 150 лева 80 хиляди с изтекли лични документи

Снимка Булфото, списък

Въпреки гратисните интервали, 79111 са санкционираните за неподновени персонални документи в период през последната година и половина, оповестява " Монитор ". Сред тях има и такива, неспазили удължената годност от 6 месеца за персоналните карти и шофьорските книжки.

Данните обгръщат интервала от 1 януари 2020 година до 11 май 2021 година За съпоставяне през цялата 2019 година глобените са малко над 80 хиляди души. Това демонстрира статистиката, предоставена от дирекция " Български документи за идентичност ", написа.

Удължената годност на персоналните документи важеше до 31 януари 2021 година Тази мярка обхвана повече от 2,2 млн. персонални документи. От Министерство на вътрешните работи означават, че макар дадените законови благоприятни условия, свързани с удължение на периода на годност на персоналните карти, паспортите и свидетелствата за ръководство на МПС, доста жители подадоха заявки за издаване на нови документи още преди приключването на снадки период. Изтичащите след тази дата идентификационни карти и паспорти би трябвало да бъдат сменени в период от 30 дни. В противоположен случай жителите ще бъдат глобявани от 20 до 150 лв..

През тази година изтичат персоналните документи на общо 2 млн. български жители. От началото на годината до края на април пък сменени са общо 857 620, което значи, че се издават над 7 хиляди на ден. Около 284 хиляди към момента не са си издали нови документи.

В момента акцията по възобновяване на документи е в разгара си и пред мнозина столични административни звена се извиха опашки. Хората си издават и интернационалните паспорти за летните отпуски. Във връзка с многото искащи за нови персонални документи са планувани и удължавания на работното време при нужда. Ако в границите на работното време не могат да бъдат обслужени всички жители, искащи да подадат заявки за издаване на български персонални документи или да получат готовите документи, се минава на плаващо или удължено работно време.

Когато не могат да бъдат обслужени всички искащи и при удължено работно време, банкет на заявки за издаване на БЛД и връчване на подготвени документи  може да се реализира  в почивен ден - събота при прецизно съблюдаване на наредбите за ексклузивен труд на Кодекса на труда и обвързваните с него поднормативни актове, оповестиха още от дирекцията за „ Монитор “. Работното време на гишетата за административно обслужване на жителите в звената „ Български документи за идентичност “ към отдел „ Български документи за идентичност “ Столична дирекция на вътрешните работи и ДБДС от началото на 2021 година и все още е от 08,00 ч. До 18,00 ч. На интернет страницата на министерството е оповестена информация за удълженото работно време на районните ръководства и отдел „ Български документи за идентичност “ при Столична дирекция на вътрешните работи, както и за работата им в събота.

Освен това, с цел да се избегне дългото очакване на опашки, е налична и опцията за подаване на заявки за издаване на персонална карта и/или паспорт  във всяко районно ръководство на Министерството на вътрешните работи на територията на съответната регионална дирекция по непрекъснат адрес, което е облекчение и опция за избор на жителите къде да подадат заявление поради другата натовареност на районно управление (на МВР), в границите на територията на една ОДМВР. Така, в случай че във вашия квартал се извиват дълги опашки от чакащи за нови документи, ще може да отскочите до прилежащ, който е по-малко претрупан, или до този наоколо до работното ви място.

От Министерство на вътрешните работи прецизират, че дирекция " Български документи за идентичност " и звената „ Български документи за идентичност “ към Столичната и регионалните дирекции на вътрешните работи по време на изключителното състояние, оповестено от 13.03.2020 година, както и в този момент – в границите на изключителната епидемиологична конюнктура, работят при съблюдаване на всички условия и ограничения за сигурност по отношение на пандемията от COVID-19. Пропускателният режим в центровете за административно обслужване на жители също е съгласуван с епидемиологичната конюнктура.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР