Снимка: Булфото, архивВ случай на започване на Трета световна война

...
Снимка: Булфото, архивВ случай на започване на Трета световна война
Коментари Харесай

The National Interest със зловещ анализ за бъдещето на НАТО и какво ще се случи, ако избухне Трета световна война

Снимка: Булфото, списък

В случай на започване на Трета международна война първата цел на Съюз на съветските социалистически републики и на нейните съдружници неизбежно трябвало да стане Западна Германия. И, както отбелязва в своята обява военният коментатор на изданието The National Interest Кайл Мизоками, точно това е основен миг в цялата военна акция, в която НАТО била обречена на проваляне, съобщи " Блиц ".

В проекта на Варшавския контракт ясно се приказва за две неща, написа Мизоками: Първо, при ненадейно нахлуване най-важните сили са сухопътните войски. Колкото по-бързо те се придвижат напред, толкоз по бързо ще изпреварят войските на НАТО, като овладеят авиобазите и военноморските обекти. Колкото по-рано те принуждават Западна Германия да се съобщи, толкоз по-скоро останалата част от Алианса ще осъзнае нецелесъобразността от продължение на бойните дейности и по този метод да се избегне заплахата от начало на тотална нуклеарна война.   След привършване на Студената война полското държавно управление разгласило секретни руски документи, от които се вижда евентуалният боен проект при положение на нова война. Този проект, прочут като „ Седем дни до река Рейн ”, е учреден на военните учения през 1979 година, явяващи се модел на 7-дневната нуклеарна война сред НАТО и войските на Организация на Варшавския договор.  

Предполагало се, че НАТО ще унищожат 25 цели в Полша, в това число Варшава и пристанището Гданск. Планът се основавал на това, че НАТО ще нанесе първия удар по долината на река Висла, с цел да попречва управлението на руския блок да изпрати подкрепления в Източна Германия за попречване на навлизане на НАТО в тази страна. В резултат на нуклеарния удар се очаквало цялата Полша да бъде унищожена и да умрат към 2 млн поляци, написа Мизоками.  

Към 1980-те години НАТО минава към нуклеарната теория „ Гъвкав отговор ”: Алиансът бил подготвен да употребява нуклеарно оръжие, само че желал да завоюва войната условно, без да я стартира. Това внезапно контрастира с Варшавския контракт, който виждал неизбежно потреблението на нуклеарното оръжие и възнамерявал да го употребява през цялото време. Такова ранно единодушие предавало на пакта голямо стратегическо предимство пред НАТО.   Според Мизоками, в „ Седем дни до Рейн руските нуклеарни сили трябвало да унищожат Хамбург, Дюселдорф, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт, Мюнхен и столицата Бон. Щабквартирата на НАТО в Брюксел също подлежала на заличаване, както и белгийското пристанище Антверпен. Дания щяла да пострада единствено от два нуклеарни удара.

  След това сухопътните сили на Оперативно-наблюдателно дело трябвало да преминат в нахлуване. Основно се залагало на руски, източногермански,  чехословашки и маджарски войски – само че тематиката преданост още тогава предизвиквала съществени съмнения.   Тези обединени сили, състоящи се от 18 бойни групировки, също и артилерия, Военновъздушни сили и спецназ, трябвало да разбият обединените белгийски, английски, датски, западногермански и холандски войски, застанали на пътя им. За полесражение е определена по този начин наречената Северогерманска низина.  

В Съветския съюз основателно смятали, че този проект се явявал най-бързия и ефикасен метод за нанасяне на съкрушително проваляне на максимален брой страни от НАТО.   Най-важната задача на руския флот била обезпечаването на отбраната с нейните балистични ракети на подводниците, криещи се във водите на Баренцово море. Дори Москва да загубела сухопътното стълкновение, тя би запазила стратегически капацитет за втори удар срещу Съединени американски щати.   Така Варшавският контракт би осъществил проекта от две точки (за неочакваното нахлуване най-важни са сухопътните войски и НАТО да загуби войната). Според Мизоками, създадената тактика не оставя подозрение, че НАТО просто била обречена на проваляне.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР